AcasăNewsMultinationalele, mai tari ca Parlamentul

Multinationalele, mai tari ca Parlamentul

Cand interesul o cere, firmele straine fac pres intreaga clasa politica din Romania

La gramada ori separat, politicienii nostri sunt toti o apa si-un pamant, facuti din acelasi aluat – o combinatie de perversitate cu putina parvenire peste care s-a turnat, fara gramaj, coruptie la greu si lasitate cat cuprinde. Zmei in raport cu cetatenii, miei in fata marilor corporatii. Ultima capitulare a venit pe Legea offshore, trimisa in Parlament intr-o anumita forma si iesita de acolo esential modificata, dar evident ca nu in interesul Romaniei, din contra, am putea spune!

Cand interesul o cere firmele straine fac pres intreaga clasa politica din Romania

Intreg Parlamentul se face vinovat de tradare nationala in chestiunea gazelor din Marea Neagra; ceva s-a discutat in public si o cu totul alta lege a iesit din comisiile de specialitate. In razboiul cu multinationalele din domeniul energiei, Guvernul si, de fapt, toata clasa politica au ajuns pres, iar acum ranjetul colosilor Exxon si Chevron certifica victoria in acest razboi.

In versiunea in care a cerut-o (si impus-o!) Liviu Dragnea, Legea offshore prevedea o serie de beneficii pentru Romania, garantand corecta exploatare a zacamintelor descoperite in Marea Neagra. Povestea continua la Cotroceni, unde presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa o promulge in forma primita si a retrimis-o la Senat pentru reexaminare. Manevra a permis companiilor petroliere sa puna presiune pe Parlament, „Casa Poporului” fiind asediata de toti directorii si managerii multinationalelor din domeniu. Totul a culminat cu vizita pe care a facut-o la Bucuresti saptamana aceasta secretarul american al Energiei. Rick Perry a intrat ca fulgerul in birou la Liviu Dragnea, iar la iesire deja erau pregatite amendamentele de modificare a Legii offshore!

Marian Gheorghe, senator PSD, este autorul celor amendamente aduse, care modifica esential legea. Astfel, primul amendament garanteaza companiilor petroliere ca nu va creste taxarea gazului extras din Marea Neagra pe toata durata exploatarii! Asta inseamna ca in urmatorii 10 ani (durata estimata pentru exploatarea zacamintelor) Romania nu are voie sa umble la pretul de extragere a gazului, indiferent de situatia socio-economica in care se va regasi, dar mai ales indiferent de fluctuatiile de pret de pe piata gazelor naturale! Cel de-al doilea amendament este tot un cadou facut marilor firme din domeniu: cheltuielile de explorare (in total, aproape patru miliarde de euro!) vor fi scazute din impozitul datorat statului de companiile in cauza! Cu alte cuvinte, canci impozit la Buget, caci societatile Exxon, OMV, fondul de investitii Carlyle etc isi pot deduce cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar, ce initial fusese introdus in lege.

Reamintim ca estimarile oficiale anunta ca in bazinul Marii Negre sunt rezerve de circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, ce vor fi exploatate de catre colosii ExxonMobil si OMV Petrom, plus Black Sea Oil and Gas (companie infiintata de fondul american de investitii Carlyle).

author avatar
Nicholas Cezar
968 afisari

2 COMENTARII

  1. Exxon si Chevron sint in proprietatea celui care detine peste jumatate din bogatiile (avere peste 15.000 de miliarde) planetei -pe numele lui….:Rockfeller ! Cine se poate pune cu Rockfeller in Romania??? Dar in Europa? Dar in lume-pe glob..? Cred ca nimeni..

  2. Nu tre sa se supere companiile straine ca luam din banii lor sa dam o paine romanilor. Pana la urma toate fiemele trebuie sa respecte romanii si acolo unde nu se poate sa mai dea de la ei. Nu vrem sa ajutam tara? Cu ce o ajutam de centenar noi firmele?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger