AcasăNewsMujicul, tot mojic: zeflemea ruseasca pentru Cumintenia Pamantului!

Mujicul, tot mojic: zeflemea ruseasca pentru Cumintenia Pamantului!

Maica Rusie, prin vocea ambasadorului sau la Bucuresti, gospodin, sau, pardon, excelenta sa,  Valeri Kuzmin, ne azvarle o „donatie modesta”, de 100 de euro, pentru scremuta campanie de cumparare a „Cuminteniei Pamantului”.

La pachet cu un clip video, insidios propagandistic, cu titlul „Copiii trebuie sa invete istoria adevarata.”, unde aia mici ar fi bine sa stie cum URSS,  a salvat „economic si social Romania”. Definitiv, se poate spune.Gestul se vrea o replica a unui alt clip, „Cumintenia pamantului – ultimul tren”, realizat de firma de publicitate Papaya Advertising, in luna august,  in sprijinul achizitionarii sculpturii. Unde se prezinta, simbolic, raptul tezaurului tarii si a valorilor nationale, de catre ocupatia sovietica, sub forma unui tren care paraseste Romania, privit de doi copii inmarmuriti. „Doneaza un cent pentru Rusia”, a venit replica internautilor, pe Facebook, invitand oamenii in fata Ambasadei Rusiei sa lase cate un cent, pentru returnarea „modestilor” 100 de euro.

„Suntem Brancusi” si nu prea…

De fapt marele sculptor se poate intoarce de mai multe ori in mormantul sau din cimitirul Montparnasse. Se stie ca  a vrut sa-si doneze opera Statului Roman, dejat „salvat” de marele prieten de la Rasarit. Politrucii, dar si membrii  Academiei Romane ai anilor stalinisti 50, au hotarat: „Operele lui Brancusi nu ajuta cu nimic la edificarea socialismului in Romania. Refuzam!” Scarbit, artistul a renuntat la cetatenia romana, devenind cetatean francez (apropo, raposatii cetateni ai Frantei nu se pot exhuma si repatria in tara lor natala, cum s-a vrut penibila initiativa de a-i intoarce ramasitele pamantesti la Hobita,  in glia patriei) si si-a lasat toata averea si operele statului francez. Despre pretuirea autoritatilor romane pentru Brancusi o spun imaginile cu emblematica Coloana a Infinitului, din complexul de la Targu Jiu, degradata si zgariata („Ana”, a scrijelit un lover, pe unul din modulele sculpturii) sau cu Poarta Sarutului, curatata cu jet de apa si detergent, precum o masina la spalatorie. Despre campania ratata, de colecta nationala, „Brancusi e al meu”,  (ce se va termina la sfarsitul lunii,  cand proprietarii „Cuminteniei”, mostenitorii arhitectului Romascu, care a cumparat-o, in 1911, chiar de la artist, vor solicita banii), ce se mai poate spune, ca vorbesc cifrelele : cu chiu cu vai, abia s-au strans opt sute si ceva de mii de euro – e mult pana la 11 milioane, chiar daca Guvernul da si el 5. Cum nimeni nu mai vrea sa umble la portofel, disputata sculptura va scapa printre degete neputincioase ale statului. Sa speram ca nu cu trenul rusesc. Se pune intrebarea de ce Kremlinul i-a ordonat lui Kuzmin sa impunga cu batul Cumintenia, inclusiv pe cea de la Cotroceni. Rusii stiu ca nu am reusit sa strangem banii pentru opera lui Brancusi. Iar o ”donatie” de 100 de euro reprezinta doar formularea ”Aveti Scut, sunteti in NATO dar tot saraci si milogi ati ramas”, tradusa in limbaj diplomatic.

MAE: Apreciem contributia Rusiei

Ministerul roman de Externe a facut, ieri, precizari referitoare la donatia facuta de Moscova. ”Apreciem contributia Ambasadei Federatiei Ruse la recuperarea patrimoniului national romanesc si o incurajam sa continue aceasta abordare. Totodata, incurajam sustinerea campaniei de catre orice actor public sau privat, in spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului roman. Pare insa mai putin explicabila asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federatiei Ruse, mesaj care promoveaza o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relatiilor bilaterale. Aceasta cu atat mai mult, cu cat este vorba de un domeniu despre care cea mai in masura sa se pronunte este Comisia comuna de istorici romano-rusa al carei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care tin de istorie, in vederea consolidarii increderii reciproce”.

author avatar
Bogdan Borcea
386 afisari

2 COMENTARII

  1. ,chiar ca este o pocitanie , nu merita decit 100 E , tara are nevoie de bani p. spitale, pt sosele , etc si unii vor sa cumpere asemenea caricatura .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger