AcasăNewsMugur Isarescu a dezvaluit cum tine cursul leu/euro in frau

Mugur Isarescu a dezvaluit cum tine cursul leu/euro in frau

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dezvaluit cum regleaza Banca Nationala cursul valutar. Problema este ca efectul se manifesta prin deprecierea monedei nationale.

Mugur Isarescu vrea, probabil, sa deprecieze leul, ca sa-i favorizeze pe exportatori, pentru ca acestia sa aduca mai multa valuta in tara

Leul a pierdut teren din nou in fata monedei unice, la ultima ultima sedinta de tranzactionare, de vineri, fiind stabilit un curs valutar de 4,58 de lei/euro. Aceasta cotatie a BNR reprezinta un nou maximal ultimelor 11 saptamani. Tendinta de depreciere a monedei nationale a inceput sa se manifeste din momentul in care BNR a inceput, in luna august 2012, sa plafoneze sumele oferite ca imprumut bancilor comerciale, prin operatiuni repo (imprumuturi garantate cu titluri de stat). Efectul s-a vazut imediat, intrucat cursul a ajuns la maximul istoric de 4,64 de lei/euro. Ulterior, dupa o serie de operatiuni repo plafonate, BNR a decis sa ofere din nou lichiditati pe masura cererii din piata, moment in care cursul leu/euro s-a mai calmat. Dupa reluarea plafonarii imprumuturilor, moneda nationala a pierdut din nou teren in fata euro.

Leul isi continua deprecierea

Aflat in weekend la Varsovia, Isarescu a anuntat ca, din punctul sau de vedere, cea mai buna metoda de reglare a cursului valutar este limitarea valorii licitatiilor saptamanale prin operatiuni repo. Guvernatorul BNR sustine ca aceasta masura este mai eficienta asupra cursului ca modificarea dobanzii de referinta. Asa o fi, dar leul pierde teren in fiecare zi in fata monedei unice, ceea ce face ca ratele la creditele in euro sa fie tot mai mari.

author avatar
Arpad Dobre
665 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger