AcasăNews"Mr. Proper" intra pe Parchete!

„Mr. Proper” intra pe Parchete!

Miercuri, ministrul Raluca Pruna va inainta Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, numele celui ales pentru a fi propus presedintelui Klaus Iohannis la sefia Parchetului General. Si cu toate ca pana acum ministrul venit de la Bruxelles a tot batut moneda mediatica, facand apel la cati mai multi magistrati sa se inscrie in cursa pentru inlocuirea nefericitului Tiberiu Nitu, iata ca doar patru curajosi s-au prezentat la startul competitiei. Si, dupa cum sustin sursele noastre, sunt si asa prea multi.

Gheorghe Ivan (FOTO) si Augustin Lazar vor sa faca pasul cel mare spre PICCJ de la Galati si Alba Iulia

Gheorghe Ivan a condus structura teritoriala a DNA intre anii 2008-2013 si in prezent este procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Augustin Lazar este procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Cel de-al treilea candidat, mare favorit, de altfel, pana ce in cursa s-a inscris, pe ultima suta de metri, Oana Schmith-Haineala, este nimeni altul decat actualul adjunct al PICCJ, Codrut Olaru.

Augustin Lazar

Insa, dupa cum „National” a dezvaluit in exclusivitate, fostul sef al DIICOT tinteste mai degraba conducerea Parchetului Militar, structura la a carei sefie spera sa acceada inca din primavara acestui an. In fine, ultima aparuta pe lista este Oana Schmith-Haineala, fosta presedinta a Consiliului Superior al Magistraturii si, in prezent, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov. Oricum, indiferent de cine va fi alesul, desi initiatii sistemului stiu ca deja zarurile au fost aruncate inca din ultima zi a inscrierilor, viitorul procuror general nu se va mai putea complace sa faca pe „tufa de Venetia”, trebuind sa declanseze de urgenta curatenia generala si la nivelul Parchetelor, dupa modelul de succes de la Ministerul de Interne. Va fi deci un fel de „Mr. Proper” care va elimina „mizeria” din Parchete.

Retrageri strategice

Despre Codrut Olaru se spune ca a candidat pentru functia de procuror general ca sa ia de fapt sefia Parchetului Militar

Dupa un predecesor ca Tiberiu Nitu, functia de procuror general al Romaniei poate, intr-adevar, sa fie luata in derizoriu. Insa cine va fi pentru urmatorii ani procuror general va conta mai mult ca oricand, fie si pentru simplul fapt ca, nu peste multa vreme, acesta nu doar ca va fi, in premiera, membru cu drepturi depline al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, dar va si juca un rol cheie in aceasta structura vitala pentru siguranta nationala. In plus, sa nu uitam ca, mai ales in urma presiunii Curtii Europene a Drepturilor Omului, viitorul procuror general va trebui probabil sa redeschida dosarele Revolutiei, ceea ce poate reprezenta un adevarat cutremur pentru clasa politica romaneasca.

Oana Schmith-Haineala s-a inscris ultima in cursa pentru locul parasit Tiberiu Nitu

Iar in acest sens, pot deveni surprinzatoare retragerile strategice din cursa pentru sefia Parchetului General, inca dinainte a se inscrie, a doua nume grele de procurori, care erau cotati de departe cu cele mai mari sanse de reusita. Este vorba despre Marius Iacob si Calin Nistor, ambii provenind din „pepiniera” DNA. Iar faptul ca acesti au spus „pas”, facandu-i astfel probabil culoar altui candidat, i-a si facut de altfel pe multi dintre procurorii din vechea garda, inclusiv membri ai CSM, nu doar sa ghiceasca numele viitorului procuror general, dar si sa astepte cu oarecare ingrijorare trecerea la actiune.

Viitorul procuror general va fi membru al CSAT si va redeschide mai multe dosare importante

Pentru ca, din cate se pare, Parchetele teritoriale, dintre care unele se complaceau de ceva vreme intr-o pacifista stare de „il dolce far niente”, vor avea parte de multa actiune in perioada urmatoare.

Se sparg „fratiile”!

Ca si in alte institutii ale statului roman, unele dintre principalele „ghiulele” legate de piciorul incercarii de reformare a Parchetelor erau asa-numitele „fratii” care faceau legea de atata amar de vreme. Si de care nimeni nu a indraznit sa se lege pana acum. Iata insa ca acum trendul este ca si aceste Parchete, indiferent ca sunt sau nu la varful piramidei actului de justitie, sa fie curatate de aceste retele de o complexitate nebanuita. Astfel ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, unii dintre membrii „fratiilor” se vor pensiona, altii vor face un pas inapoi, renuntand de buna voie la functiile detinute, in timp ce exista si categoria celor care vor fi pur si simplu „ejectati” din sistem. Unul pe care l-au compromios prea mult petru ca acum sa continue sa fie tolerati la butoanele subterane ale Justitiei. Iar viitorul procuror general va marja probabil, in planul sau de management inaintat ministrului Justitiei, tocmai pe aceasta reformare din temelii a institutiilor Parchetelor.

author avatar
Catalin Tache
1.960 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger