AcasăNewsMossad, sursa de bani pentru cinema

Mossad, sursa de bani pentru cinema

Operatiuni riscante si spectaculoase, spioni si trupe de elita: serviciile de securitate israeliene au inspirat inca odata cinematografia si Hollywood-ul.

Un agent al temutelor forte speciale israeliene

Nu mai putin de sapte pelicule au umplut salile de cinema dupa ce au transpus pe marile ecrane mai multe misuni care au ridicat Mossad-ul la rangul celor mai eficiente si temute sercivii de informatii. Ultima este ”The Red Sea Diving Resort”. Realizat in Africa de Sud si Namibia, filmul regizorului israelian Gideon Raff relateaza ”operatiunea Fratii” care a avut loc in 1981-1985, cand 7000 de evrei etiopieni au fost extrasi de Mossad din Sudan catre Israel. Agentii insarcinati cu aceasta operatiune au stat in aceasta tara musulmana ostila Israelului sub pretextul ca administrau un sat de vacanta pentru amatorii de scufundari, la Marea Rosie. Filmul va fi prezentat in ianuarie 2019. Alt film, ”The Angel” (2018) al regizorului israelian Ariel Vromen aduce pe ecran povestea lui Achaf Marwan, ginerele fostului presedinte egiptean Gamal Abdel Nasser si consilier special al succesorului acestuia, Anwar el-Saddat. Marwan a fost suspectat ca este agent dublu lucrand pentru israelieni si egipteni si ca a alertat Mossadul cu privire la iminenta unui atac in ajunul razboiului de Yom Kippur, in 1973. Filmul a iesit pe Netflix in 14 septembrie. Marwan a murit in conditii suspecte, in 2007, cazand de la balconul locuintei sale din Londra.

Nu se putea fara Eichmann

Mai multe filme s-au inspirat din vanatoarea criminalului nazist Adolf Eichmann, scos din Argentina de Mossad si adus in Israel pentru a fi judecat. Ultimul, ”Operatiunea finala”, a avut premiera in SUA, in 29 august, cu Ben Kinglsey in rolul lui Eichmann. Eichmann a fost spanzurat in 1962. ”Munchen” (2005) este insa cel mai cunoscut film despre Mossad. Steven Spielberg a pus in scena operatiunea ”Mania lui Dumnezeu”: eliminarea a 11 palestinieni ca represalii dupa  sangeroasa luare ca ostatici a sportivilor israelieni la JO din Munchen, in 1972. Nominalizat la cinci categorii pentru Oscar, filmul a adus peste 130 de milioane de dolari la box office. Alt film, ”Rachel Singer” (2010) relateaza misiunea a trei agenti Mossad care incearca sa exfiltreze un fost nazist si se inspira mult din urmarirea lui Eichmann si a altui criminal de razboi nazist, Josef Mengele (care nu a fost niciodata capturat). Este adaptarea britanico-americana a filmului  israelian ”The Debt” (2007). ”Live and Become” (2005), film franco-israelian, se inspira din ”Operatiunea Moise” facuta de Israel si SUA pentru a ajuta 8000 de evrei, tot din Etiopia, sa ajunga in Israel. In ”Patriotii” (1994), regizat de Eric Rochant, un tanar evreu francez este recrutat de Mossad. Misiunile sale se inpira din operatiunea ”Opera” in care avioane israeliene au distrus, in 1981, centrala nucleara irakiana din Osirak, si din povestea fostului spion evreu american Jonathan Pollard care a stat inchis 30 de ani pentru ca a furnizat Israelului mii de documente secrete privind activitatile de spionaj ale SUA, in principal in tarile arabe.

author avatar
Tudor Borcea
963 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger