AcasăNewsMoscova: Washingtonul e complice la terorism

Moscova: Washingtonul e complice la terorism

Emisarul SUA la ONU, Samantha Power, a sarit la omologul sau rus, Vitali Ciurkin

Reuniunea Consiliului de securitate al ONU, consacrata situatiei din Siria,  s-a lasat cu scandal intre occidentali si Moscova.

Emisarul SUA la ONU, Samantha Power, a sarit la omologul sau rus, Vitali Ciurkin

Rusia a acuzat direct, duminica, Washingtonul ca se afla la originea crizei siriene, prin vocea reprezentantului permanent al acestei tari la ONU, Vitali Ciurkin. ”In 2011,SUA si alte tari occidentale au decis sa continue remodelarea spatiului geopolitic al Orientului Apropiat si Africii de Nord, antamata printr-o interventie criminala a americanilor si englezilor in Irak, in 2003”, a indicat diplomatul rus. Acesta a continuat amintind ca Statele Unite nu au facut nimic pentru a distinge teroristii de membri opozitie moderate in Siria, si ca tarile occidentale continua sa livreze arme grele teroristilor aflati la est de Alep. ”Peste 20 de grupari armate ce numara 3500 de combatanti controleaza partea de est a provinciei Alep. Sunt echipati cu tancuri, blindate, arme de artilerie, lansatoare multiple de rachete, arme grele. Este clar ca nu ei au fabricat aceste arme. Ei pe primesc de la occidentali, cu complicitatea Statelor Unite, care dirijeaza Coalitia”, a precizat Ciurkin. Declaratiile ambasadorului rus vin dupa ce tarile occidentale au criticat in termeni extrem de duri politica Moscovei in Siria. Occidentalii vor sa stopeze ofensiva aeriana lansata vineri de catre regimul lui Bashar al-Assad si de aliatul rus, pentru a distruge cartierele insurgente din Alep.

SUA: Rusia face o barbarie in Siria

Ambasadoarea americana Samantha Power a declarat anterior ca ”ceea ce face si sustine Rusia (in Alep) nu este lupta antiterorista, este o barbarie”. Moscova ”abuzeaza de provilegiul istoric” de a fi membru permanent in Consiliul de securitate al ONU, cu drept de veto. ”Istoria insa nu va fi ingaduitoare cu tarile din Consiliu care raman tacute in fata acestui carnagiu” (sirian), a lansat diplomatul american. Samantha Power a respins responsabilitatea Coalitiei internationale condusa de SUA in impasul diplomatic din Siria. ”Sute de grupari au fost inarmate, tara a fost bombardata fara discernamant. In aceste conditii, intoarcerea pacii este o sarcina aproape imposibila”. Insa emisarul american a pledat pentru restabilirea unui armistitiu

in Siria, evocand ”un efort colectiv”, nu numai din partea Moscovei.

Au  fost comise crime de razboi

De partea sa, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut marilor puteri sa-si dubleze eforturile ”pentru a pune capat cosmarului” in Siria, denuntand la randul lui ”noi niveluri ale barbariei”. ”Crime de razboi au fost comise” in Alep, iar ele ”nu pot ramane nepedepsite”, a denuntat si ambasadorul Frantei, Francois Delattre, acuzand Moscova si Damascul sa urmaresc o solutie militara in Siria si ca se servesc de negocieri ca de ”o perdea de fum”. Emisarul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a evocat sesizarea Curtii penale internationale, ”competenta pentru crime de razboi”. Ultima tentativa a Consiliului in acest sens s-a soldat cu un veto din partea Rusiei.

Bombardamentele continua in Alep

Cosmarul continua pentru populatia civila

Noi lovituri aeriene au atins, ieri, cartiere rebele din metropola siriana Alep, unde echipamentele medicale si hrana aproape ca au disparut. ”Zeci de raiduri” au fost efectuate de catre avioane rusesti si cele ale regimului de la Damasc asupra partii de est a orasului, controlata de rebeli, potrivit Observatorului sirian al drepturilor omului. Bombardamentele s-au intensificat in cursul zilei, provocand numeroase incendii. Potrivit Observatorului, bilantul mortilor a urcat la cel putin 237 de persoane, in Alep si in imprejurimi, majoritatea fiind civili, intre care multi copii. Potrivit ONG-ului Save the children, aproape jumatate din pacientii spitalizati sunt copii. Lipsa de sange, a chirurgilor fac ravagii. Putinii medici fac eforturi supraomenesti, fiind deseori sa recurga la amputari pentru a salva viata ranitilor grav.

In fata delegatiei Siriei, occidentalii au parasit sala

Ambasadorul Siriei a vorbit scaunelor...

Diplomatii englezi, americani si francezi, initiatorii reuniunii Consiliului de Securitate al ONU au parasit sala in timpul interventiei reprezentantului permanent al Siriei, Bashar al-Jaafari. Vexat, acesta a declarat ca guvernul sirian este pregatit sa revina la Geneva pentru negocieri si dialog dar nu ”cu surzi, muti si orbi”, denuntand ca initiatorii Consiliului de securitate au lansat un semnal clar, indicand ca-i vor sustine in continuare pe ”teroristii” perceputi ca opozitia moderata. ”Nu vom vorbi cu cei care servesc interesele jucatorilor externi”, a declarat diplomatul sirian.

author avatar
Tudor Borcea
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger