AcasăNewsMoscova: SUA vor sa domine lumea iar Occidentul vrea sa-l dea jos...

Moscova: SUA vor sa domine lumea iar Occidentul vrea sa-l dea jos pe Putin

Serghei Lavrov denunta influenta mondiala a Americii

In discursul de marti privind Starea Natiunii, Barack Obama a elogiat ”sarcina dificila” pe care au indeplinit-o SUA pentru impunerea sanctiunilor Moscovei, anul trecut. In replica, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a catalogat discursul lui Obama ca unul imperialist.

Serghei Lavrov denunta influenta mondiala a Americii

”SUA au luat conducerea confruntarii (…) si vor sa domine lumea”, a declarat, ieri Lavrov. ”Discursul lui Obama dovedeste ca in centrul filosofiei americane nu exista decat o singura idee: noi suntem numarul unu si toata lumea trebuie sa recunoasca asta”, a spus ministrul de Externe rus. El a mai amintit ca Washington s-a laudat in repetate randuri ca a ”impus” partenerilor europeni sanctiuni economice impotriva Rusiei, pe care Occidentul o acuza ca sustine militar rebelii prorusi din estul Ucrainei, scrie rtbf.be.  Dimitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei ruse, a estimat ca Occidentul utilizeaza conflictul ucrainean pentru ”izolarea Rusiei, sufocarea economiei si rasturnarea lui Vladimir Putin”, potrivit Argumentii i Fakti. Potrivit lui Peskov, economia rusa este sub control, ”in ciuda sanctiunilor ilegale”.

Obama: SUA sunt intarite iar Rusia izolata, cu economia zdrente

”Aparam principiul potrivit caruia marile puteri nu pot intimida statele mici, opunandu-ne  agresiunii Rusiei, sustinand democratia in Ucraina si asigurindu-i pe aliatii nostri din NATO”, a rostit presedintele american. ”Anul trecut, cand faceam munca dificila de impunere de sanctiuni, unii au sugerat ca agresiunea (lui Putin) constituie o magistrala demonstratie de forta. Ei bine, astazi SUA sunt cele puternice, impreuna cu aliatii ei, in timp ce Rusia este izolata si cu economia facuta zdrente”. In privinta economiei SUA, Obama a declarat ca tara intra ”intr-o noua era economica: ”In seara asta intoarcem pagina unei recesiuni violente”. Presedintele a propus cresterea presiunii fiscale asupra claselor instarite, intrebandu-se daca e acceptabila o economie in care doar unii castiga ”spectaculos”. ”Anul acesta Congresul ar trebui sa inceapa munca pentru a pune capat embargoului”, a mai spus Obama, precizand ca prin aceasta se va pune capat unei politici ”care nu a functionat” timp de 50 de ani. ”Este vremea sa incercam altceva”, a completat presedintele.

Guantanamo: este timpul pentru a incheia treaba

Presedintele SUA a promis sa nu inceteze eforturile pentru inchiderea inchisorii din Guantanamo, spunand ca, in aceasta privinta, ”este timpul pentru a incheia treaba”. ”Suntem profund dedicati justitiei, deci nu are sens sa cheltuim trei milioane de dolari pe detinut pentru a pastra o inchisoare pe care lumea o condamna si pe care teroristii o folosesc pentru a recruta”. In privinta terorismului, Obama a declarat ca SUA si partenerii sai vor invinge Statul Islamic, insa ”acest efort va necesita timp, dar vom reusi”. ”Vom continua sa-i vanam pe teroristi si sa le distrugem retelele”. Obama a mai denuntat ” intensificarea deplorabila a antisemitismului in unele tari”. ”De aceea vom continua sa respingem stereotipuri insultatoare contra musulmanilor, a caror mare majoritate impartaseste angajamentul nostru  pentru pace”.

 

author avatar
Tudor Borcea
213 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger