AcasăNewsMoscova isi va revizui principiile cooperarii cu UE

Moscova isi va revizui principiile cooperarii cu UE

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, trebuie sa fie atenta ce-si doreste de la Vladimir Putin

Ministerul rus de Externe, impreuna cu alte ministere si departamente, planuiesc revizuirea schemei de cooperare cu UE in diverse domenii de interes.

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, trebuie sa fie atenta ce-si doreste de la Vladimir Putin

”Vom consulta toate ministerele si departamentele implicate in relatiile cu UE in diverse domenii, ceea ce reprezinta 18 dialoguri sectoriale, pentru a determina ce interes reprezinta ele in ochii lor si de ce domeniul este posibil sa ne debarasam”, a indicat o sursa ministeriala pentru media ruseasca, informeaza Sputnik.

Le ministère russe des Affaires étrangères, conjointement à d’autres ministères et départements, a l’intention de réviser les principes de sa coopération avec l’UE, rapportent des médias russes. Potrivit sursei, cooperarea nu mai trebuie facuta pe baza schemei actuale, pentru ca UE isi atribuie un rol de lider, considerandu-se in drept de a indica partii ruse ”ce trebuie si ce nu trebuie sa faca”. ”Rusia nu are nevoie de o astfel de cooperare”, a indicat sursa citata. ”Doamna Mogherini (seful diplomatiei europene) poseda o lista cu domeniile de cooperare cu Rusia ce reprezinta un interes pentru UE. In ce ne priveste, facem o evaluare a chestiunilor ce reprezinta din punctul nostru de vedere un interes pentru noi”.

Un dialog ”selectiv”

Pe fondul degradarii relatiilor intre Bruxelles si Moscova, dupa anexarea Crimeei, europenii sunt ”unanimi” cu privire la cinci ”principii directoare a politicii UE fata de Rusia”, a declarat, luni, Federica Mogherini. In ce priveste conflictul ucrainean, UE continua sa reclame indeplinirea  acordurilor de la Minsk si sa nu recunoasca anexarea Crimeei. UE vrea si o apropiere de tarile Europei de est si Asiei centrale si sa-si intensifice contactele cu societatea civila rusa. In fine, Bruxelles vrea ”intarirea rezistentei interne in materie de energie, securitate, amenintari hibride si comunicare strategica”, a explicat Mogherini. In acelasi timp ”este necesar un angajament selectiv cu Rusia in materie de  afaceri externe, precum dosarul iranian, procesul de pace in Orientul Mijlociu si Siria”, a insistat seful diplomatiei europene.

author avatar
National
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger