AcasăNewsMoment istoric: Arabia Saudita va accepta femei la volan!

Moment istoric: Arabia Saudita va accepta femei la volan!

Pentru prima oara in istoria acestui stat femeile vor avea voie sa conduca automobile, in urma unui decret emis de regele Mohammed bin Salman. Arabia Saudita, o monarhie musulmana in care este aplicata Legea islamica(Sharia) este singura tara din lume care interzice femeilor sa sofeze.

O decizie “istorica” si “corecta”, care “vine la momentul potrivit”, a declarat ambasadorul saudit in SUA, printul Khaled bin Salman. „Un pas mare in directia cea buna”, a reactionat Departamentul de Stat al Statelor Unite. In continuare, ministerele urmeaza sa intocmeasca normele legale in termen de 30 de zile, iar decretul regal va fi pus in aplicare pana in iunie 2018 si “va modifica dispozitiile regulamentelor rutiere, inclusiv eliberarea permiselor de conducere pentru barbati si femei.” De ani de zile, organizatii pentru drepturile omului militeaza ca femeile din Arabia Saudita sa poata sofa, dar s-au izbit de refuzul clericilor ultraconservatori. Multe femei au fost amendate si trimise la inchisoare dupa ce au incalcat regulile. Activistele saudite au salutat decretul regelui Salman: Manal al-Sharif, organizatoare a campaniei #Women2Drive,  condamnata pentru ca a sofat, a scris pe Twitter, „nu va mai fi niciodata la fel”. „Imi voi cumpara masina visurilor, un Mustang decapotabil, si va fi negru cu galben”, a declarat pentru BBC colega sa Sahar Nassif. Hotararea ca femeile sa conduca automobile nu este insa pe placul tuturor sauditilor, multi au protestat, acuzand guvernul de “incalcarea versetelor din Sharia”

Lectia reginei Elisabeta

Sir Sherard Cowpler-Coles, ambasador al Regatului Unit in Arabia Saudita in 2003, a relatat o inedita farsa pe care regina Elisabeta i-a jucat-o regelui Abdallah al Arabiei Saudite. In 1998, Abdallah a fost primit de regina pe domeniul sai din Balmoral (Scotia). Elisabeta i-a propus regelui saudit sa faca impreuna un tur al proprietatii. Abdallah a ezitat dar, la presiunea diplomatilor, a acceptat in final. In fata palatului Balmoral, autoturisme de teren erau pregatite, iar regele saudit s-a asezat intr-un Land Rover, in stanga locului soferului iar traducatorul sau in spate. Atunci, spre surpriza sauditilor, in dreapta lui Abdallah, pe locul soferului, s-a instalat regina Elisabeta, pornind motorul. Evident, Abdallah nu fusese niciodata ”condus” de o femeie dar regina Angliei gasise metoda sa-i transmita un mesaj feminist. Conducand alert, regina l-a plimbat pe regele saudit pe domeniul Balmoral, vorbindu-i in continuu. Abdallah, temator, i-a cerut traducatorului sa o roage pe regina sa mearga mai incet si sa se concentreze la drum.

author avatar
Bogdan Borcea
90 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger