AcasăNewsModificarile Codului Penal le iau maul denuntatorilor de profesie

Modificarile Codului Penal le iau maul denuntatorilor de profesie

Implementarea modificarilor Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, obligatorii din punctual de vedere al Curtii Constitutionale, sunt foarte importante. Spre exemplu, denuntul se depune „la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala”.  Si uite asa, denuntatorii de meserie nu vor mai putea face referire la diverse actiuni petrecute cu multa vreme in urma. Va prezentam mai jos principalele modificari.

Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, articolul 297 din Codul Penal, care reglementeaza abuzul in serviciu, prevede ca infractiunea se va investiga daca fapta cauzeaza o paguba mai mare de 200.000 de lei.

Abuzul in serviciu si conflictul de interese, greu de dovedit

Astfel, daca paguba este mai mica de 200.000 de lei nu se considera a fi abuz in serviciu. Mai mult, pedepasa maxima se reduce de la sapte la trei ani. De asemenea, articolul care reglementa neglijenta in serviciu, 298 va fi abrogat, ceea ce inseamna ca acesta infractiune nu va mai fi investigata. In ceea ce priveste conflictul de interese acesta este reglementat astfel incat fapta functionarului care, „in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obtinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale necuvenite, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, este sanctionata”. In modificare adusa este introdus termenul „necuvenit”, astfel incat, spun specialistii, legea devine mai permisiva, spun specialistii.

Denuntul, la cel mult sase luni de la comiterea faptei

In ceea ce priveste codul de procedura penala, principala modificare are legatura cu denuntul, noile dispozitii stabilind ca denuntul sa se depuna „la organul de urmarire penala competent in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala”. Potrivit acestei prevederi, orice fapta penala semnalata la mai mult de jumatate de an de la comiterea ei nu va avea valoare juridica.

Punerea in inferioritate, amendata

O buna parte din modificarile despre care vorbim au fost sesizate de Curtea Constitutionala ca fiind fie neconstitutionale, fie ca necesita reglementari exprese, si se impun pentru a asigura o aplicare unitara si coerenta a textelor de lege. Astfel, la Articolul 297, punctul 2 devine “Fapta functionarului public care, in exercitarea serviciului, ingradeste exercitarea unui drept al unei persoane ori creeaza pentru aceasta o situatie de inferioritate pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, apartenenta politica, avere, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA se pedepseste de la o luna la un an sau cu amenda”.

Foloasele necuvenite te baga la bulau

Alineatul (1) al articolului 301 va avea urmatorul cuprins: „Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obtinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale necuvenite, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.”

author avatar
Catalin Dumitrescu
502 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger