AcasăNewsMinistrul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizata. Transgaz trebuie sa termine gazoductul...

Ministrul Economiei: Preluarea Vestmoldtransgaz a fost finalizata. Transgaz trebuie sa termine gazoductul Ungheni-Chisinau

Agenţia de Rating Fitch confirmă ratingul Transgaz 'BBB-' cu perspectiva stabilă

Ministrul Economiei, Danut Andrusca, a anuntat vineri ca preluarea Vestmoldtransgaz de catre Transgaz a fost finalizata joi, 6 septembrie, dupa ce, la Chisinau, documentele finale ale tranzactiei au fost semnate de catre autoritatile din Republica Moldova si reprezentanti ai Eurotransgaz, societatea subsidiara a Transgaz in Republica Moldova. Andrusca a subliniat ca Transgaz trebuie sa se concentreze pentru a termina la termen gazoductul Ungheni-Chisinau.

In luna martie a acestui an, la Chisinau, a fost semnat contractul de privatizare a transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz, Transgaz fiind noul proprietar, scrie News.ro

Joi, ceremonia de semnare a avut loc in prezenta Ministrului Economiei, Danut Andrusca, a ministrului Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici si a directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

Ministrul Economiei a felicitat Transgaz pentru finalizarea cu succes a procedurii de preluare a Vestmoldtransgaz si a spus ca energia companiei trebuie sa se concentreze pe finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chisinau. “Preluarea Vestmoldtransgaz a fost o etapa importanta si pentru Transgaz si pentru Ministerul Economiei. Il felicit pe directorul general Ion Sterian si intreaga sa echipa si adresez calduroase multumiri autoritatilor de la Chisinau, in special ministrului Gaburici si echipei sale, pentru sprijinul acordat partii romane. Finalizarea cu succes a acestei etape este o reusita, insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche: greul si munca de-abia acum incep. Ma astept ca Transgaz sa-si dedice atentia si energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chisinau, care reprezinta pasul urmator in dezvoltarea strategica a Transgaz”, a spus Andrusca.

Ministrul a mai spus ca relevanta implicarii Transgaz in achizitionarea Vestmoldtransgaz este legata de finantarea, constructia si exploatarea interconectarii Iasi-Ungheni in conditii de predictibilitate si siguranta. In plus, prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni – Chisinau, care va conduce la extinderea activitatii Transgaz in Republica Moldova, Transgaz isi va reconfirma statutul de jucator regional, potrivit ministrului.
“Aceasta privatizarea are si o importanta simbolica personala, pentru mine. De la preluarea mandatului de ministru al Economiei si pana in prezent, aceasta este a treia promisiune majora indeplinita, dupa ce statul roman a redevenit actionar majoritat la santierul naval din Mangalia si dupa inceperea constructiei efective la proiectul BRUA. Mi-am propus mereu vorbesc mai putin, dar sa fac mai mult si sunt bucuros ca strategia aleasa de la bun inceput a dat roade atat de importante”, a spus ministrul.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a afirmat ca finalizarea preluarii Vestmoldtransgaz a avut loc conform calendarului convenit prin contract si in acord cu deciziile actionarilor.

”A fost rezultatul unui proces extrem de complex, iar ambele parti au facut eforturi substantiale pentru realizarea acestui obiectiv. De acum incolo, Transgaz se concentreaza sa duca la bun sfarsit proiectul gazoductului Ungheni-Chisinau, care presupune o conducta de aproximativ 120 km, 4 statii de reglare-masurare a presiunii gazelor naturale, un nod de masurare gaze bidirectional si constructia unui complex administrativ”, a spus Sterian.

author avatar
Andrei Coman
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger