AcasăNewsMinistrul Agriculturii: „ Romania este o piata de mana a zecea in...

Ministrul Agriculturii: „ Romania este o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate“

Romanii au ajuns sa se hraneasca cu alimente gata de expirate, spune ministrul Agriculturii

„Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare“, a declarat ministrul Achim Irimescu, intr-un recent interviu.

Romanii au ajuns sa se hraneasca cu alimente gata de expirate, spune ministrul Agriculturii

Concluzia ministrului este si mai dura: “Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?”. Irimescu spune ca aceasta ar fi singura cale de a opri alimentele expirate sau aproape de expirare ca sa ajunga in galantarele autohtone. Afirmatiile ministrului vin dupa ce un fost sef de magazin Profi din Arad, Gabor Ciprian, a lansat o serie de acuzatii grave la adresa lantului de magazine Profi. Acesta a declarat ca potrivit managementul companiei a pus presiune asupra angajatilor sai sa vanda carne expirata, atat sub forma de carne proaspata, cat si sub forma de carne preparata (prajita). La acest caz se referea ministrul cand spunea ca ANPC nu isi face datoria. Totusi, problemle grave sunt legate de importuri ce intra in Romania. „Pe perioada iernii doar 30% din mancarea este produsa in Romania, ceea ce e foarte grav. Nu pot sa fiu de acord ca Romania nu poate sa-si asigure hrana. Dar cand am iesit si am spus ca trebuie sa facem controale la frontiera ca sa ne aparam producatorii romani, cati dintre producatori au sarit atunci? Uniunea Europeana este o chestie strict economica, e o piata unica unde cel mai bun rezista. Eu nu pot sa-i blochez pe importatori, dar pot sa-i verific, chiar daca e piata europeana“, mai spune ministrul. Achim Irimescu adat si un exemplu concret „Cand vamesii au oprit un camion la frontiera cu carne de porc din Polonia, soferul a luat-o la fuga, nici macar actele nu le avea la el, pentru ca multi importatori nu sunt polonezi, ci romani «descurcareti». In Marea Nordului este un vierme care sta in stomacul pestelui. Pentru pietele din Europa acesta se eviscereaza si se scoate. In Romania, care e piata de mana a zecea, nu se eviscereaza, pentru ca asta ar insemna mana de lucru. Asadar pentru Romania se lasa asa, se congeleaza in principiu, doar ca, pana ajunge sa se congeleze, viermii pot sa migreze in muschi si asta e un peste contaminat. Pana la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peste in Romania la un pret foarte scazut si am reusit sa-i blochez atunci. Acum doua luni discutam cu importator si mi-a zis: «Daca asta se cere, asta aduc; cand mi-l gaseste cineva il ducem si facem faina de peste. Nimeni nu-i controleaza pe importatori. A fost carne de vita congelata de 40 de ani care a ajuns in Romania“.

author avatar
National
129 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger