AcasăNewsMineriada lui Ion Iliescu se intoarce la Parchet

Mineriada lui Ion Iliescu se intoarce la Parchet

Fostul presedinte Ion Iliescu a scapat, deocamdata, de judecata in dosarul Mineriadei din 1990, dupa ce magistratii de la instanta suprema au decis ca rechizitoriul nu este intocmit asa cum prevede noul Cod Penal.

Mai mult, nici dosarul instrumentat de procurorii militari de la Parchetul General, cel al Revolutiei, cu care fostul procuror general, Augustin Lazar, se lauda la iesirea la pensie, nu se simte prea bine. Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a declarat ca a depus o plangere la Sectia de anchetare a magistratilor prin care cere verificari privind modul in care a fost trimis in judecata dosarul Revolutiei de catre magistratii de la Ministerul Public, pentru abuz in serviciu.

Lipsesc probe de la dosar

Revenind la dosarul Mineriadei, judecatorii de la ICCJ, Camera Preliminara, au descoperit mai multe nereguli in rechizitoriul de la Parchetul General. Astfel ca, instanta a anulat ordinele de punere sub acuzatie a inculpatilor, dar si toate probele din rechizitoriu. ”Din acest dosar lipseste cam 80 % din ceea ce s-a facut in peioada 2005 – 2007, ei rezumandu-se doar la 14 persoane vinovate, dar si pe acelea nu le-au pus corect sub urmarire, nu au facut procedura corect. Atunci, sigur, cu un dosar incomplet, judecatorul nu are ce sa faca decat sa-l dea inapoi. Oamenii, victimele mineriadei, sperau ca li se face dreptate, si au aflat ca avem un rechizitoriu bun de aruncat la gunoi”, a declarat, la iesirea din sediul instantei, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries. Acesta a afirmat ca”dosarul a fost construit prost, in bataie de joc pentru victime”, a mai adaugat Maries. Magistratii instantei supreme au inceput, in februarie 2018,  judecarea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care au fost trimise in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane.

author avatar
Ramona Feraru
142 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger