AcasăNewsMilioane de europeni si asiatici la cheremul cutremurelor

Milioane de europeni si asiatici la cheremul cutremurelor

Doi seismologi renumiti atrag atentia ca nu exista mijloace de identificare stiintifica a cutremurelor de pe centura alpino – himalayana.

In afara de „punctele fierbinti” marcate pe centura alpino – himalayana, exista zone cu risc seismic si mai mare

Profesorul Philip England, de la Universitatea Oxford si prof. James Jackson, de la Universitatea Cambridge, atrag atentia, intr-un raport publicat in Nature Geoscience, ca milioane de europeni si asiatici „sunt la cheremul cutremurelor devastatoare din zone nemarcate din punct de vedere seismografic”. Cei doi cercetatori cer resurse stiintifice pentru a se face harti seismice in zone de mare risc de pe centura alpino – himalayana, care acopera Grecia, Italia, Turcia, Iran, centrul Asiei si China. „Atentia trebuie sa se focalizeze pe regiuni din interiorul continentelor, in loc de deja cunoscutele „puncte fierbinti”. In opinia lor, stresul tectonic din zonele interioare face de departe mult mai multe victime decat in zonele unde se produc, in cazul in care zona de declansare nu este in mari, cand numarul de victime creste din pricina formarii valurilor uriase.

Potential maxim de victime

In urma unui studiu al cutremurelor din ultima suta de ani, cele produse pe liniile de intalnire a placilor tectonice au produs in jur de 800.000 de victime, dintre care jumatate din cauza valurilor uriase. Insa, cele produse in ineriorul continentelor au provocat peste 1.400.000 de victime, din pricina prabusirii cladirilor. Cei doi seismologi au studiat efectele a 130 de cutremure petrecute in ultimii 120 de ani si au concluzionat ca zona cea mai vulnerabila este centura alpino – himalayana, care se intinde pe 10 milioane de kilometri patrati. Sistemul muntos Himalaya a aparut intr-o serie de etape acum 30-50 milioane de ani, fiind format prin miscari puternice ale pamantului, atunci cand placa Indiana s-a ciocnit de placa Euro-Asiatica. Chiar si astazi, muntii continua sa se dezvolte si sa se schimbe, iar cutremurele sunt frecvente in aceasta zona. Seismologii sunt de parere ca o harta seismica a acestor zone ar reconfigura planurile urbane, pentru ca in prezent se observa o migrare a populatiei exact spre orasele din zonele de risc, marind coeficientul de vulnerabilitate.

author avatar
Adina Mutar
848 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger