AcasăNewsMiliardarul roman Dumitru Martin, arestat de FBI pentru o spaga de un...

Miliardarul roman Dumitru Martin, arestat de FBI pentru o spaga de un milion de dolari

Omul de afaceri Dumitru Martin, actionar al Polaris Constanta, a fost arestat, ca in filme, de FBI. Unchiul deputatului PSD Eduard Martin este acuzat de mituirea unui ofiter din cadrul Fortelor Aeriene (US Air Force) pentru obtinerea unui contract in valoare de 10,35 milioane dolari la baza Kogalniceanu.

Miliardarul Dumitru Martin este acuzat de o mita de un milion de dolari pentru obtinerea unui contract de 10,35 milioane de dolari

Conform presei americane, Dumitru Martin a fost saltat de FBI de pe Aeroportul International din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o intalnire la San Francisco de catre agenti sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori in acest aranjament in vederea darii/luarii de mita.

A cazut in capcana intinsa de agentii sub acoperire

Firma lui Martin, Polaris M Holding, a platit in urma cu trei luni, suma de 100.000 de dolari – ultima transa dintr-o mita in valoare de peste un milion de dolari – unui membru al comandamentului escadronului contractor de la baza aeriana Travis, dar care cooopera cu FBI. Potrivit unei declaratii a agentului special Matthew Young, suma de bani ar fi fost oferita ca mita in vederea obtinerii unui contract prin care Polaris sa furnizeze fortelor aeriene americane stationate la baza Mihail Kogalniceanu din Romania, pe o perioada de cinci ani, containere de transport si depozitare. Polaris a virat banii in 19 septembrie, intr-un cont bancar acoperit, creat de FBI, iar acestia au fost retrasi ca proba in 14 octombrie, se mai arata in declaratia citata. Dumitru Martin a fost arestat in urma unei anchete a FBI care a durat 17 luni si in cadrul careia au fost folositi doi agenti sub acoperire. Agentii sub acoperire s-au intalnit pentru prima data cu doi reprezentanti ai firmei Polaris la Suisun City, pe 27 octombrie 2014, cand s-a oferit un „comision” de 10% in schimbul garantarii faptului ca acel contract avea sa fie incredintat firmei lui Martin. Dupa ce aranjamentul a intrat in impas, din cauza anchetei de coruptie din Romania, contractul respectiv a fost acordat altei firme, insa relatiile au fost reluate ulterior, pe tema unei licitatii fictive, in vederea acordarii contractului cu privire la containere. Dumitru Martin este fratele fostului prefect al judetului Constanta din perioada 2002 – 2005 Gheorghe Martin si unchiul deputatului PSD Eduard Martin. Familia Martin detine societatea Polaris M Holding, care se ocupa de serviciul de salubrizare in municipiul Constanta din 1998. Polaris M Holding are contracte de salubrizare si in alte orase din tara, intre care Arad, Targu Jiu, Eforie, Navodari, Mangalia, Alexandria, Rosiori de Vede, Turnu Magurele, Videle, Zimnicea, Alba Iulia, Bumbesti-Jiu, Slobozia, dar si cu Consiliul Judetean Timis.

author avatar
Andrei Coman
2.084 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger