AcasăNewsMiliardarul contra elitelor

Miliardarul contra elitelor

”Maine, clasa muncitoare americana va contraataca”, lansa republicanul, luni, la ultimul miting de campanie, in New Hampshire. Miliardarul new-yorkez si starul de reality-show, nu s-a inselat.

Cel care nu a provenit din administratia americana, care nu a avut nici o functie publica, cel care a dus campania intr-un amestec de provocari, insulte, cu experianta mass-media in spate, a reusit sa reincarneze statutul de outsider al sistemului in favoarea economiei americane, dupa ce a dejucat toate predictiile de la inceputul cursei, in 16 iunie 2015. La fiecare miting, Trump a electrizat multimea. ”Spune ceea ce toti americanii gandesc”, declarau admiratorii, bucurosi ca denunta ”sistemul” si respinge conventiile. ”Misogin, demagog, rasist, pradator sexual, incompetent, instabil psihic, incapabil pentru Casa Alba”, au fost tot atatea acuzatii ale partizanilor lui Hillary pe care Trump le-a facut arsice, in noaptea de marti spre miercuri. Odata lansata ”masinaria Trump” liderii republicani au admis evidenta, anume ca nimic nu-l va opri, chiar daca numerosi dintre ei au pastrat distanta fata de magnat si nu l-au sprijinit decat de fatada. Investit in 21 iulie de Grand Old Party, la conventia din Cleveland, Trump a devenit, la 70 de ani, primul candidat fara nici o experienta politica, dupa generalul Dwight Eisenhower, in 1950. Impasibil la avalansa de critici si de apeluri, inclusiv din propria tabara, de a se retrage, miliardarul a respins in corpore toate acuzatiile (evaziune fiscala, agresiuni sexuale etc) facand un portret vitriolant al unei Americi ”ingenuncheata” de China, Mexic, Rusia si de Statul Islamic. ”Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele?”, le-a strigat Donald americanilor, in special celor din fostele bastioane industriale din Ohio, Pennsylvania, Indiana sau Wisconsin. Caci, potrivit unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos, magnatul a primit voturile alegatorilor fara multe studii. Acelasi sondaj arata ca sase din zece alegatori s-au declarat nemultumiti de evolutia tarii iar 75% au estimat ca America are nevoie de un lider puternic (ca Putin?) pentru a lua tara inapoi din mana celor bogati. In fata acestora, miliardarul si-a evocat superlativele a caror suma l-a facut celebru, nu a fost, este si va fi omul nimanui, dar de acum incolo va fi omul celor multi, carora Hillary, sistemul si corporatiile le-au furat visul american. Au mai contat bancrutele, investitiile hazardate, fiasco cazinourilor din Atlantic City sau faptul ca, aparent, ca nu si-a platit (”am fost smecher”) impozitele de 20 de ani?

Dimensiunile penisului, argument electoral

Omul de afaceri isi bate joc de conventii dar si de contradictii. In discursurile sale a promis ca va readuce locurile de munca in America, in timp ce costumele sale sunt croite la comanda in strainatate. A denuntat coruptia si puterea banilor dar nu a ezitat sa afirme ca a obtinut avantaje gratie averii sale imense. Mai mult, pe durata campaniei, Trump si-a multiplicat provocarile si insultele la adresa lui Hillary de-o maniera in care, pentru oricine ar candida la Casa Alba, acestea ar insemna o sinucidere politica. Surpriza, exact invers s-au petrecut lucrurile. Spre exemplu, ce candidat ar fi putut, in afara de Trump, sa se laude cu loialitatea alegatorilor lui, spunand ca ar putea sa comita un asasinat pe Fitfh Avenue din New York, fara a pierde nici un vot. Sau cand, in plina dezbatere electorala, si-a evocat dimensiunuile penisului? Ieri, toti comentatorii defavorabili magnatului, realizatorii de sondaje, vedetele , establishmentul, in frunte cu doamna Clinton, au primit un upercut, dovedindu-se ca au fost incapabili ca inteleaga amploarea si forta sustinerii lui Donald in randul electoratului. Un Trump care si-a mai adaugat la patrimoniul sau imobiliar cea mai dorita cladire, Casa Alba.

author avatar
Tudor Borcea
415 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger