AcasăNewsMicul Romanesc va fi SALVAT! prima reactie a Comisiei Europene!

Micul Romanesc va fi SALVAT! prima reactie a Comisiei Europene!

Dupa ce Guvernul a declarat ca „autoritatile romane vor lua toate masurile necesare pentru a nu se interzice micii pe teritoriul Romaniei”, Comisia Europeana a anuntat, vineri, ca este analizata solicitarea de autorizare a micilor.

„Chestiunea a fost intr-adevar discutata ieri (joi, n.r.) la reuniunea Grupului de lucru al expertilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari”, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului Tonio Borg.

Guvernul Romaniei a precizat joi ca reprezentantul sau va aborda, la solicitarea Asociatiei Romane a Carnii, chestiunea introducerii retetei mititeilor pe lista retetelor traditionale, alaturi de burger si carnatul spaniol chorizo.

„Daca industria carnii foloseste aditivi, care sunt esentiali pentru ei (mititei, n.r.), este necesara depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizata de la caz la caz si daca aceasta respecta conditiile prevazute in legislatia privind aditivii alimentari, Comisia Europeana va propune autorizarea lor. In cazul concret al folosirii E 500 in mititei, folosirea aditivilor in acest produs traditional pare acceptabila, dar procedurile vor trebui respectate”, a mai precizat purtatorul de cuvant al executivului comunitar.

Potrivit directorului Romalimenta,  Sorin Minea, este exclus ca Romaniei sa i se interzica producerea micilor, in schimb, normele referitoare la reteta lor de preparare pot deveni mai severe.”Micul nu poate sa dispara de pe piata romaneasca. Miza este ca el sa fie permis si pe piata europeana”, a declarat Minea, la Romania TV. Acesta a precizat ca sustine revenirea la cea mai veche reteta de mici pastrata, ce dateaza de la 1900, astfel putand fi posibil ca  micii sa devina un brand romanesc recunoscut pe plan european.

Insa, pentru ca acest lucru sa fie posibil, directorul Romalimenta a afirmat ca toti producatorii trebuie sa renunte la alterarile retetei: „De exemplu, nu inteleg de ce trebuie sa punem in mici si retete vegetale. Sa nu be batem joc de reteta, asta e principalul lucru”.

Consilierul prezidential pe probleme de agricultura, Adrian Radulescu, a aratat ca restrictiile impuse de Comisia Europeana ar putea avea chiar un impact pozitiv asupra calitatii acestui produs. „Va circula micul traditional, cu o reteta standard, ce va duce la imbunatatirea calitatii micului”, a estimat Radulescu.

Citeste si:


 

author avatar
Alina Costache
555 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger