AcasăNewsMica Unire, sarbatorita de mici politicieni

Mica Unire, sarbatorita de mici politicieni

Marii unioniști de la 1859 au toate motivele să se răsucească în morminte ori de câte ori se uită la urmașii lor politici

Coardele politicienilor (coardele de politicieni ar fi mai corect spus) nu au fluturat, ieri, intr-un mod corespunzator cu semnificatia zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane.

Marii unioniști<br >de la 1859 au<br >toate motivele să<br >se răsucească în<br >morminte ori de<br >câte ori se uită la<br >urmașii lor politici

Mica Unire a fost marcata, ieri, prin festivitatile organizate la Iasi (orasul Unirii) si slujba de Te Deum oficiata de patriarhul Daniel la Bucuresti. La ceremoniile de la Iasi au participat cateva mii de oameni plus reprezentanti ai oficialitatilor locale. La nivel politic se poate spune ca doar Opozitia a dat buzna din moment ce numai Ludovic Orban si Victor Ponta s-au remarcat prin prezenta. Cei doi lideri ai puterii, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, nu au fost intrezariti macar intreaga zi. In fond, ziua a fost una libera pentru intreaga natie muncitoare (la stat, unde Tariceanu si Dragnea sunt angajati), ciolaniada formarii noului guvern le da celor doi lideri politici suficiente batai de cap iar Mica Unire poate fi serbata si la anu’, 24 ianuarie pica in fiecare an. In plus, orice adunare publica reprezinta mai nou un adevarat risc pentru politicieni, asa ca precautia nu strica. Proba ca asa stau lucrurile stau huiduielile insotite de scandarea ”PSD, ciuma rosie” care s-au pornit instantaneu atunci cand in Piata Unirii din Iasi a luat cuvantul, ieri, liderul PSD Iasi si presedintele CJ-ului, Maricel Popa. Iar cum de fluieraturi si huiduieli a avut parte si consilierul prezidential Andrei Muraru, in timp ce transmitea mesajul lui Iohannis, putem conchide ca iesenii au dat dovada de echilibru politic si de un comportament cu adevarat democratic. Atitudine capabila sa mai aline intrucatva furia si scarba starnita marilor inaintasi unionisti de jalnica si penibila prestatie a nevolnicilor lor urmasi politici.

Iohannis a vorbit. Prost

Prezent la Patriarhie cu ocazia slujbei oficiate de IPS Daniel, Klaus Iohannis a tinut un discurs. In care nu s-a limitat insa doar la a pomeni de marea victorie inregistrata de politicienii romani unionisti cu 159 de ani in urma, pe 24 ianuarie 1859, ci a virat-o (deloc inspirat) de la Alexandru Ioan Cuza, Ion Heliade Radulescu, C.A. Rosetti, Titu Maiorescu, Alexandru Hurmuzachi etc., la ”penalii” zilelor noastre, implicit ale lui Iohannis. De fata cu inaltii ierarhi (care in parenteza fie spus au si ei sutane ”penale”), Iohannis a perorat despre ”ambitiile si interesele personale ale diferitilor lideri sau grupuri” care sunt satisfacute ”in detrimentul interesului national” ducand astfel la stagnarea sau chiar darea inapoi cu cativa pasi a Romaniei, despre domnia statului de drept si egalitatea in fata legii, despre o justitie ”independenta si eficienta”. La nivel uman, intelegem ca Iohannis si-a varsat ieri o parte din naduful acumulat de cand pactul incheiat cu Dragnea l-a redus la o tacere devenita chiar si pentru el asurzitoare. Pe de alta parte insa, bine ar fi ca actualul presedinte sa-si puna o intrebare de bun simt: daca s-ar pune astazi problema unirii celor doua Principate romane ar exista un alt Cuza? Ca sa-l scutim de eforturi, ii raspundem noi: NU. Asta este adevarata drama cu care se confrunta Romania iar lipsa liderilor politici addevarati si a unor politicieni decenti si onesti atrage dupa sine restul relelor: o administratie si o justitie corupte pana-n maduva, spolierea banilor publici, vanzarea tarii pe bucati, distrugerea fondului genetic si al viitorului natiei cu un invatamant de doi bani si cu servicii medicale demne de evul mediu etc. Probleme pe care le stie si presedintele dar nu face in realitate nimic, nici macar in rarele cazuri in care isi sparge tacerea.

author avatar
Simona Badulescu
357 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger