AcasăNewsMI 6 a angajat copii spioni

MI 6 a angajat copii spioni

Un raport al Camerei lorzilor a dezvaluit existenta minorilor in cadrul celebrului serviciu secret britanic. Pe drept cuvant, viata bate filmul.

Respectivul raport a aparut la jumatatea acestei luni, in document fiind criticata o propunere a Ministerului de Interne britanic de a le prelungi minorilor spioni durata misiunilor de la o luna la patru luni, astfel aparand la suprafata aceasta practica. Intrebat cu privire la aceasta controversata metoda, purtatorul de cuvant al premierului britanic Theresa May a batut in retragere dar a afirmat ca MI6 nu a recurs la copii decat ”foarte rar”. Suficient pentru a soca opinia publica din Marea Britanie unde asociatiile care lupta pentru drepturile minorului au invocat riscurile la care au fost expusi copii spioni. Uneori cu varste sub 16 ani, acestia au fost folositi pentru a se infiltra in retele teroriste, gasti sau grupari de traficanti de droguri. Medii extrem de periculoase dar unde prezenta copiilor spioni este ”vitala”, potrivit secretarului de stat pentru securitate Ben Wallace. El a afirmat ca acesti adolescenti au permis ”un acces unic la informatii” in special in cazul bandelor stradale.

Guvernul afirma ca nu a recurs la serviciile minorilor decat foarte rar

”Este dificil in a strange informatii cu privile la aceste grupari fara a le penetra retelele via tineri spioni sub acoperire”, a explicat Wallace. O pozitie contestata insa chiar in sanul serviciilor de informatii britanice, politistii sub acoperire spunand ca aceste practici ii pun in pericol pe minori. Respectivul raport a criticat vehement propunerea ministerului britanic de Interne de a prelungi durata misiunilor acestor copii, invocand repercusiuni asupra ”sanatatii lor mentale si fizice”. Temeri impartasite si de numeroase asociatii de protectie a copiilor. ”A recruta copii ca agenti pe teren in sectoarele cele mai periculoase de mentinere a legii si ordinii publice, a-i expune in mod voluntar terorismului, retelelor criminale sau de prostitutie, violeaza clar obligatiile guvernului in materie de protectie a drepturilor omului”, a denuntat Rosalind Comyn, director in cadrul ONG-ului Human Rights Watch.

author avatar
Tudor Borcea
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger