AcasăNewsMI 5 fusese informat de jihadistul din Manchester

MI 5 fusese informat de jihadistul din Manchester

Cunostintele kamikaze-ului Salman Abedi au informat serviciul de informatii britanic cu privire la faptul ca acesta era un extremist periculos. Ar fi putut fi prevenit masacrul?

Salman Abedi centru alaturi de fratele sau mai mic Hashem si de tatal sau Ramadan ambii arestati in Libia Cel de al doilea frate al lui Salman Ismail se afla si el dupa gratii

Mass-media britanica citeaza apropiati ai lui Salman Abedi , care au prevenit autoritatile ca este un individ periculos. Este citat si Mohammed Shafiq, presedintele Fundatiei Ramadan din Manchester: ”Oamenii din comunitate si-au exprimat ingrijorarea fata de comportamentul lui Abedi si au semnalat acest lucru”. Alte doua persoane care-l cunosteau pe teroristul de la Manchester Arena au apelat inca de acum cinci ani hotline-urile antitero. Potrivit BBC, Salman Abedi afirma ca ”este normal” sa fii kamikaze. Dupa arestarea lui Hashem (care a revendicat apartenenta la ISIS) , fratele mai mic al lui Abedi, la Tripoli, si tatal celor doi, Ramadan, a fost arestat, au anuntat serviciile libiene. Ramadan Abedi era membru al ”Grupului islamic combatant libian”, foarte activ in 1990, ostil regimului Gaddafi, creat in Afganistan de catre libienii care s-au alaturat luptei impotriva sovieticilor. Dupa ce un atentat impotriva fostului dictator libian a fost dejucat, Grupul al fost vanat sistematic, majoritatea membrilor fugind din Libia. Insa Grupul mentinea legaturi ambigue si cu Al-Qaida iar unii membri s-au alaturat retelei teroriste. Hashem Abedi era supravegheat de o luna si jumatate in Libia , unde pregatea un atentat terorist, la Tripoli si, potrivit anchetatorilor, stia de planurile fratelui sau. Seful politiei din Manchester, Ian Hopkins, a declarat ca ancheta urmareste ”clar” o retea terorista din jurul lui Salman. Jomana Abedi, sora acestuia, crede ca Salman a facut atacul terorist pentru ca vroia sa-i ”razbune” pe copiii sirieni ucisi de raidurile americane. Ieri, politia britanica a anuntat ca alti doi suspecti au fost arestati in cadrul anchetei, in total opt persoane fiind plasate in detentie.

May ii cere socoteala lui Trump

Premierul britanic a indicat ca ii va cere presedintelui SUA, la intalnirea de la Bruxelles, sa respecte ”confidentialitatea”  informatiilor schimbate intre serviciile de informatii britanice si americane cu privire la atentatul din Manchester, dupa ce presa americana a publicat mai multe informatii ale acestei anchete, inclusiv fotografii cu diferite elemente ale dispozitivul explozibil folosit de kamikaze.

Regina Elisabeta a vizitat tinerii raniti la Manchester Arena Bilantul ranitilor a urcat la 116 persoane

Fotografiile au fost facute de politia britanica si apoi transmise americanilor care, potrivit unor surse guvernamentale britanice, le-au facut scapate catre presa, fapt ce a generat reactii de furie in Regat. Politia din Manchcester a anuntat de altfel ca a Politia metropolitana din Manchester a incetat sa mai faca schimb de informatii cu SUA cu privire la atentatul comis luni. ”Suntem furiosi, este inacceptabil”, a declarat partea britanica. Pentru serviciile antitero britanice, publicarea acestor informatii in presa americana a ”destabilizat” ancheta.

Cannes, terorizat de  atentate cu barci

Dispozitivul de securitate a fost intarit si la Cannes, cu ocazia festivalului, de maniera in care nici sprayurile cu creme solare nu mai sunt admise. La aproape un an de la atentatul cu camionul de la Nisa, toate mijloacele au fost puse in practica pentru ca securitatea sa fie maxima. Jardiniere enorme au fost amplasate pe croazeta pentru a impierica un eventual atac cu un vehicul. Insa temerea autoritatilor, o noutate, este un posibil atentat  ce vine, nu de pe uscat, ci de pe mare. Aceasta s-a tradus printr-o adevarata flota a jandarmeriei maritime si a ambarcatiunilor Prefecturii Maritime a Mediteranei care roiesc in jurul portului de la Cannes, inclusiv nave militare. Pentru a impiedica un atac rapid, viteza ambarcatiunilor in golf a fost limitata la 5- 3 noduri, in functie de zona de navigatie iar jandarmii controleaza fiecare barca. In oras, au fost amplasate 500 de camere de supraveghere suplimentare.

coloana

Brexit, bucuria jihadistilor

Cand Theresa May a amenintat UE ca va reduce cooperarea Marii Britanii in materie de lupta antitero, in caz ca in urma Brexit accesul produselor britanice pe piata unica va fi restrans, a declansat un val de dezaprobari. Atat cei 27 cat si voci din Regat, i-au reprosat ca amesteca interse comerciale cu lupta antitero, practicand o forma de santaj in detrimentul securitatii. Prin prisma tragediei de la Manchester, care a confirmat ca nici o tara nu se poate simti mai la adapost ca alta de pericolul terorist, argumentul lui May, adresat la sfarsitul lunii martie, Consiliului european, apare cum si mai nepotrivit. Europol, in UE, in colaborare cu Interpol (la nivel international) este insarcinat cu lupta antitero, in centrul misiunilor fiind schimbul de informatii intre politiile nationale. Iar serviciile britanice sunt un important contributor. Odata cu Brexit, Europol (condus acum de un britanic, Rob Wainwrigt) va fi puternic lovit, dar si serviciile de securitate interna (MI5) si externa (MI6) ale Regastului, estimeaza Slate. Ruptura cu UE va pune cu siguranta in discutie chestiunea mentinerii Regatului in Europol si va implica cel putin reconsiderarea modalitatilor de participare a sa la aceasta structura. Chiar daca o cooperare interstate nu este un blindaj infailibil contra terorismului, ea este, potrivit specialistilor, un atu esential pentru a dejuca atentatele si dezmembra retelele. O concluzie la care au ajuns Franta si Belgia, dupa atacurile teroriste suferite si dupa punerea in evidenta a retelelor ce au actionat in cele doua tari. Teoretic, astazi pare imposibil ca britanicii, loviti pentru a sasea oara de teroristi islamisti dupa seria de atacuri din 2005 din transportul in comun londonez (56 de morti) sa nu tina cont de acest lucru, indiferent de Brexit. ”Statele membre trebuie sa-si intensifice colaborarea daca nu vor sa fie indicate ca responsabile pentru proliferarea de noi atentate teroriste”, avertiza anul trecut comisarul european pentru afaceri externe, Dimitris Avramopoulos.

author avatar
Tudor Borcea
592 afisari

3 COMENTARII

  1. Raspuns corect Da!alta intrebare:cum sa tii sub control propriul popor,atunci cand nu il mai poti manipula? asa cum se intampla la noi.

    • De ce să-i ții neapărat sub control?! Oamenii trebuie controlați DOAR atunci când nu-și fac treaba și lucrurile o iau razna! Ori acum, NU oamenii au luat-o razna, ci aceia care i-au condus de 27 de ani = adevărați CRIMINALI, ASASINI ECONOMICI care nu pot fi iertați nici aici, nici dincolo… pentru ceea ce-au făcut poporului român și țării ăsteia!

  2. Ce atâta mirare? OPERAȚIUNI SUB STEAG FALS! LUMEA TREBUIE TERORIZATĂ PENTRU A CERE EA SINGURĂ SABIA DEASUPRA CAPULUI EI, prin legi restrângătoare de drepturi și libertăți…de mișcare (de colo-colo…) până la cele ce țin de drepturi și libertăți firești, care trebuie cenzurate și ciuntite până la dependența totală față de autoritățile abuzive…ca-n 11 Septembrie de la americani!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger