AcasăNewsMI 5: Avem de-a face cu cea mai mare amenintare terorista!

MI 5: Avem de-a face cu cea mai mare amenintare terorista!

Marea Britanie se afla in fata unei amenintari teroriste fara precedent din partea ISIS si Al-Qaida, grupari care planuiesc ”atacuri in masa” pe Internet, a avertizat directorul MI 5, Andrew Parker.

Directorul MI 5, Andrew Parker, spune ca in intreaga sa cariera pericolul terorist nu a fost mai mare

In una din rarele aparitii publice, Parker a spus ca MI 5 a dejucat sase atentate teroriste in Marea Britanie si mai multe in strainatate, informeaza Daily Mail. ”Dar nu putem fi siguri ca am oprit totul”, a cotinuat Parker, care a estimat ca amenintarea terorista este la ora actuala la o scara ”pe care nu a mai vazut-o in 32 de ani de cariera”. Directorul MI 5 a avertizat ca exista ”mare ambitie” printre teroristi sa organizeze atacuri care sa provoace ucideri in masa in Marea Britanie si ca ”nu exista niciun semn de atenuare” a acestor intentii. Parker a informat ca teroristii folosesc ”un numar naucitor de dispozitive si platforme digitale pentru a orchestra atacuri” si a admis ca MI 5 a recurs la atacuri informatice pentru a avea acces la retelele de comunicatii ale teroristilor. Operatorii de Internet, a apreciat el, au o ”responsabilitate etica” sa ne ajute in lupta antitero. La ora actuala, Marea Britanie se confrunta cu trei paliere de amenintare: persoanele radicalizate din tara, cele din afara granitelor si pericolul online, exemplificand ”exploatarea sofisticata” a tehnologiei moderne de catre ISIS. Parker a spus ca acte infioratoare  au fost „comise de persoane care s-au nascut si au crescut aici, in Marea Britanie, dar din motive neintelese au decis sa faca din propria tara un inamic”. 3.000 de jihadisti au reprezentat ”un pericol substantial”, in timp ce 750 de cetateni britanici au plecat in Siria sa se alature jihadistilor.

Putin: Lupta antiterorista, prioritatea politicii externe a Rusiei

Lupta antiterorista este cruciala. Numai dupa infrangerea gruparilor teroriste este posibil sa vorbim despre reglementari si progres pe scena politica, a declarat Vladimir Putin in cadrul unei intalniri cu vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, informeaza Sputnik. Partea rusa se pronunta pentru negocieri cu privire la o reglementare politica in Siria, implicand un numar cat mai mare de tari posibile, a subliniat si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Estimam ca excluderea anumitor tari din regiune de la negocieri este imposibila din perspectiva unei decizii viabile”, a precizat Peskov.

Problema siriana, problema ucraineana

De partea sa, Sigmar Gabriel a declarat ca Uniunea Europeana, in special Germania, ar putea fi parteneri importanti pentru Rusia cu privire la problematica siriana, la fel ca SUA. Potrivit lui, diferendumurile intre Rusia si Occident complica reglementarea conflictelor mondiale actuale. ”Dupa parerea mea, trebuie sa facem totul pentru a ajunge la un acord si sa lasam in urma chestiunile care s-au intamplat, pentru a cauta noi cai care sa permita reluarea cooperarii”, a spus vice-cancelarul german. ”Inteleg ca SUA sunt partenerul vostru principal pentru a discuta situatiile siriene si ucrainene, dar cred ca si Germania si Uniunea Europeana sunt parteneri importanti. Conflictul din Ucraina nu este decat un simptom si nu cauza aparitiilor diferitelor probleme”, a adaugat Sigmar Gabriel. Potrivit acestuia, obiectivul numarul unu este realizarea acordurilor de la Minsk, fiind crucial pentru ca cele doua parti sa implementeze termenii acordului. Iar obstacolul principal va fi o frontiera intre Rusia si Ucraina controlata de catre guvernul ucrainean. ”Trebuie actionat pentru surmontarea acestui conflict, in special luand in consideratie ca exista grupuri in Statele Unite si in Europa care profita de prelungirea acestui conflict”, a concluzionat Sigmar Gabriel.

Reuniune la Viena pe tema crizei din Siria

Alaturi de Rusia si de Statele Unite, Irak, Iran, Egipt si Liban vor lua parte, astazi, la consultarile de la Viena cu privire la criza siriana. Pentru Iran, este o prima reuniune de acest gen, pana in prezent Teheran refuzand sa ia parte la asemenea discutii, relateaza Ria Novosti. Programul consultarilor prevede in special o intalnire trilaterala SUA-Arabia Saudita-Turcia, urmata de o intrevedere intre ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov si omologul sau american John Kerry, care mentin un canal de comunicare intre guvernele lor ale caror relatii bilaterale s-au degradat pe fondul crizei ucrainene.

Sarkozy tine partea Rusiei

Fostul presedinte francez a cerut occidentalilor, ieri, la Moscova, sa rupa izolarea Rusiei pe plan international, partener ”indispensabil” pentru reglementarea crizei siriene. ”Trebuie sa evitam cu orice pret un nou Razboi Rece. Izolarea Rusiei nu are niciun sens”, a declarat Nicolas Sarkozy. ”Actiunea lui Putin in Siria a fost mai mult pozitiva decat negativa”, a subliniat el, in conditiile in care aviatia rusa bombardeaza cvasipermanent, din 30 septembrie, ”tinte teroriste” in Siria. ”Nu putem continua cu doua coalitii paralele, trebuie reunite intr-una singura. Este singura solutie pentru a ajunge la o solutie politica In Siria”, a estimat Sarkozy.

author avatar
Tudor Borcea
791 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger