Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Mexicul sub teroare

Mexicul sub teroare

Autor:

Dupa extradarea in SUA a celebrului narcotraficant Joaquin Guzman, un conflict intern in randul cartelului Sinaloa a insangerat tot acest stat federal din nord-vestul tariii.

 

guzman Mexicul sub teroare

Razboi pentru succesiunea lui ”El Chapo”

764 de crime au fost inregistrare in Sinaloa, de la inceputul anului, cea mai ridicata rata a omuciderilor din ultimii sase ani, potrivit autoritatilor locale. ”O teroare generalizata”, denunta presa mexicana. Potrivit expertilor, cel putin trei clanuri se infrunta pentru a prelua controlul cartelului de droguri Sinaloa. Un clan este condus de Damaso Lopez, ”El Licenciado”, fosta mana dreapta a lui Guzman pe care l-a ajutat de doua ori sa evadeze. Un alt clan este condus de doi fii ai lui ”El Chapo”, Jesus Alfredo si Ivan Archivaldo, care se considera mostenitori legitimi ai cartelului SInaloa. Al treilea este dirijat de fratele lui Guzman, Aureliano ”El Guano” Guzman. Intre aceste trei factiuni au loc confruntari ”cu arme de foc de mare calibru, cu vehicule blindate”, informeaza autoritatile. guzman medalion Mexicul sub teroareConflictele au inceput in vara lui 2016,  iar apoi au luat o turnura chiar mediatica, dupa ce fii lui Guzman au trimis o scrisoare unui post de radio cu acoperire nationala in care afirmau ca au scapat , impreuna cu Ismael Zambada, co-fondator al cartelului Sinaloa, dintr-o ambuscada organizata de Lopez. Zambada, lider istoric al cartelului, pare singurul capabil sa opreasca aceste lupte dar deocamdata pare a sta in umbra si sa vegheze la afacerile cartelului care, potrivit observatorilor, nu sunt afectate de confruntarile pentru succcesiunea la varf.

Trebuie 9000 de politisti sa-i potoleasca

Cartelul Sinaloa constituie o structura multinationala complexa, in ”greutate” de 20 de miliarde de dolari, potrivit estimarilor guvernului mexican. Statul nu are mijloace sa opreasca baile de sange dupa arestarea lui Guzman, a admis subsecretarul de stat pentru securitate al statului Sinaloa, Cristobal Castandeta. 5700 de politisti si militari sunt prezenti in regiune dar numarul necesar este de 9000.
Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 17-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!