AcasăNewsMeserie, unde esti? Ne omoara lipsa de talente!

Meserie, unde esti? Ne omoara lipsa de talente!

Nu din showbiz, ci din economie: peste 70% dintre angajatorii romani (de la 61%, anul trecut) nu reusesc sa gaseasca personal calificat pentru posturile vacante, arata un studiu realizat de Manpower (specialist in monitorizarea fortei de munca) pentru 42.300 de angajatori din 43 de tari.

In Romania exista o penurie de meseriasi, muncitori necalificati (!), ingineri, operatori industrie/ masini, personal IT, personal restaurante/hoteluri si contabilitate/vanzari, dar si de ingineri, soferi (!) sau manageri vanzari.

Procentul deficitului de talente este cu mult deasupra  mediei globale, de 38%, dar si a mediei  in regiunea  EMEA(Europa, Orientul Mijlociu si Africa), de 32%, propulsand tara noastra pe primul loc in aceste zone si pe locul al treilea la nivel mondial, dupa Japonia si Taiwan. Aproape de Romania se afla Turcia (66%), Bulgaria (62%) si Grecia (59%), la mare distanta de Norvegia (16%), Olanda (17%) sau Marea Britanie (18%).

Cauza deficitului de talente este, in opinia angajatorilor, lipsa componentelor profesionale specifice fiecarui loc de munca, lipsa de experienta sau lacune de colaborare si lucru cu echipa. Un alt argument in constituie pretentiile candidatilor fata de oferta salariala.

author avatar
Bogdan Borcea
246 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa nu mai vorbim de faptul ca daca ai peste 35 de ani nu te mai vrea nici dracu’ – asta uita sa precizeze angajatorii care striga ca nu gasesc forta de munca suficienta…
    La salarii aplica acelasi principiu – ia-l pana in 35 ca are pretentii salariale mici…peste 35 – scump, scump….
    O sa ramaneti aici cu tziganii (ma scuzati – rrrromii) si analfabetii…singurii care nu vor fi in stare sa isi gaseasca un job in strainatate…

  2. Intrebarea ar trebui sa se puna altfel. Ce au facut patronii pentru ca muncitorii lor sa aiba un inalt nivel de calificare ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger