AcasăNewsMerkel: Nu mai putem avea incredere in SUA

Merkel: Nu mai putem avea incredere in SUA

Se orienteaza UE spre Moscova?

Europa “trebuie sa isi ia soarta in propriile maini” in conditiile unei aliante occidentale divizate de Brexit si de presedintia lui Donald Trump, a declarat, ieri sefa Guvernului de la Berlin, Angela Merkel.

Se orienteaza UE spre Moscova?

“Perioada in care puteam sa depindem in totalitate unii de altii se termina. Am trait acest lucru in ultimele cateva zile”, a spus Merkel la un miting electoral din Munchen, in sudul Germaniei.

Si daca nu vor fi relatii bune?

“Noi, europenii, chiar trebuie sa ne luam soarta in propriile noastre maini”, a adaugat ea. Germania si Europa se vor stradui sa ramana in relatii bune cu SUA si Marea Britanie, dar “trebuie sa ne luptam pentru propriul nostru destin”, a insistat Merkel. Ea considera ca trebuie acordata o atentie deosebita relatiilor dintre Berlin si noul presedinte francez Emmanuel Macron.

Un context dificil

Cancelarul Germaniei a facut aceste declaratii in capitala Bavariei dupa summit-ul G7 (Germania, Franta, Italia, Japonia, Canada, SUA, Marea Britanie) care a avut loc la Taormina (Sicilia) si unde unitatea celor sapte tari, printre cele mai bogate din lume, s-a fisurat in fata unui Donald Trump care a refuzat sa se angajaze in favoarea acordului de la Paris contra incalzirii climatice. ”Toate discutiile pe tema acordului climatic au fost foarte dificile, ca sa nu zic de-a dreptul nesatisfacatorare”, a declarat Angela Merkel. ”Ne aflam in fata unei situatii de sase contra unul, ceea ce inseamna ca nu exista inca un semn clar, ca nu putem sti daca Statele Unite vor ramane sau nu in acordul de la Paris”. Presedintele Donald Trump a declarat unor membri din anturajul sau ca vrea sa retraga Statele Unite din acordul climatic de la Paris.

Axa Berlin Moscova: pe cand o alianta?

Deja anuntul Angelei Merkel a facut inconjurul lumii si nu putini analisti soun ca racirea relatiilor UE cu Washingtonul va aduce in fapt cosmarul tuturor presedintilor americani de dupa cel de al doile razboi mondial: intarirea legaturilor dintre Berlin si Moscova. Cum se spunea nu demult: impiedicarea apropierii dintre tehnologia germana si capacitatile rusesti, inclusiv capitalul privat rus, reprezinta prioritatea USA. Ei bine, cosmarul se contureaza!

author avatar
Tudor Borcea
956 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger