AcasăNewsMerkel ii cere lui Putin sa faca presiuni asupra separatistilor din Ucraina

Merkel ii cere lui Putin sa faca presiuni asupra separatistilor din Ucraina

Angela Merkel nu uita ce a semnat cu Putin si Porosenko la Minsk

Intr-o convorbire telefonica cu Vladimir Putin, cancelarul german i-a cerut, ieri, presedintelui sa utilizeze de ”influenta ” sa asupra separatistilor din estul Ucrainei pentru respectarea acordurilor de pace si incetarii focului.

Angela Merkel nu uita ce a semnat cu Putin si Porosenko la Minsk

”Cancelarul i-a spus clar presedintelui Putin ca, pentru a exista progrese in vederea gasirii unei solutii politice globale pentru situatia din estul Ucrainei, incetarea focului trebuie respectata si observatorii OSCE trebuie sa aibe acces fara restrictii pe intreg teritoriul conflictului”, potrivit unui comunicat al cancelariei, informeaza AFP. In comunicat se mai precizeaza ca Angela Merkel este de opinie ca ”Rusia trebuie sa faca uz de influenta sa pe care o are asupra separatistilor”. Potrivit presedintelui ucrainean Petro Porosenko, Rusia continua sa trimita armament si combatanti in Ucraina, in timp ce separatistii, sustinuti de Moscova, continua sa-i impiedice pe observatorii internationali sa mearga pe teren. Potrivit ONU, peste 9.000 de persoane au fost ucise si alte 20.000 ranite in conflictul din estul tarii, incepand cu aprilie 2014. Desi conflictele militare s-au diminuat semnificativ dupa semnarea acordurilor de la Minsk, in februarie 2015, izbucniri de violente continua intre trupele ucrainene si rebelii prorusi. Rusia este acuzata de Kiev si ca are 8.500 de oameni in zonele de conflict, ceea ce Moscova neaga constant.

Sanctiunile vor fi prelungite

UE va prelungi sanctiunile impotriva Rusiei, a anuntat Angela Merkel, dupa o intrevedere, luni, la Berlin, cu presedintele Petro Porosenko. ”Cum acordurile de la Minsk nu au fost total implementate, trebuie sa prelungim sanctiunile contra Rusiei. Credem ca este preferabil pentru toata  lumea ca aceste acorduri sa fie aplicate si pentru a exista conditii pentru ridicarea sanctiunilor, dar nu suntem inca in acest stadiu”, a declarat Merkel, noteaza Sputnik. Porosenko a subliniat ca Ucraina nu poate lua decizii ”unilaterale” pentru a aplica acordurile cata vreme Moscova si separatistii nu-si respecta obligatiile.

 

author avatar
Tudor Borcea
82 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger