AcasăNewsMerkel: Europa nu mai poate conta pe protectia SUA

Merkel: Europa nu mai poate conta pe protectia SUA

Cancelarul Germaniei si Emmanuel Macron vor o Europa puternica din vorbe dar vaslesc in directii diferite

Cancelarul Germaniei, care a mai facut astfel de afirmatii si anul trecut, a rostit acest avertisment ieri, la Aachen, in cadrul unei ceremonii in onoarea omologului sau francez, Emmanuel Macron.

Cancelarul Germaniei si Emmanuel Macron vor o Europa puternica din vorbe dar vaslesc in directii diferite

”Europa trebuie sa-si ia destinul in propriile maini. Este provocarea noastra pentru viitor”. ”Timpul in care puteam sa contam pe Statele Unite pentru a ne proteja a trecut”, a declarat Angela Merkel. Merkel a estimat ca va fi ”ori razboi ori pace” in Orientul Mijlociu, dupa ce Israelul a bombardat de pe inaltimile Golan fortele iraniene din Siria. Intr-un comunicat comun, Merkel si Macron au facut un apel la ”dezescalada in regiune”. Primele linii militare din zona Inaltimilor Golan ocupate de Israel au suferit in noaptea de miercuri spre joi un baraj de circa 20 de rachete, declansat potrivit armatei israeliene de fortele iraniene stationate in Siria. Armata israeliana a lovit ca represalii zeci de tinte militare iraniene in Siria.La Aachen, Merkel i-a acordat lui Macron premiul international Carol cel Mare,  considerat una din cele mai prestigioase distinctii europene. Premiul, care se acorda anual,  revine, din 1950, unor personalitati sau institutii care contribuie decisiv la unitatea Europei

Macron ii tine isonul

Ocazie pentru Emmanuel Macron sa pronunte un discurs in care a pledat pentru o ”Europa puternica” si despre locul Frantei pe continent. ”Sa nu fim slabi si sa ne unim”, a spus Macron, reiterandu-si dorinta pentru un ”buget propriu” al zonei euro, in ciuda retincentelor Germaniei cu privire la acest subiect. ”Daca acceptam ca alte mari puteri, inclusiv aliati, inclusiv prieteni in orele cele mai grele ale istoriei noastre, sa se puna in situatia de a decide pentru diplomatia noastra, securitatea noastra, uneori facandu-ne sa ne asumam cele mai rele riscuri, atunci nu mai suntem suverani”, a spus Macron. O aluzie stravezie la Statele Unite si la acordul nuclear cu Iranul, rupt de Donald Trump. „Am ales sa construim pacea si stabilitatea in Orientul Apropiat si Mijlociu (…) Alte puteri, la fel de suverane ca noi, au decis sa nu isi respecte propriul cuvant. Ar trebui sa renuntam pentru asta la propriile noastre alegeri?”, s-a intrebat presedintele Frantei. Urmare a retragerii SUA din acordul nuclear cu Iranul, presedintele american a amenintat cu sanctiuni companiile europene care vor continua sa faca afaceri cu Teheranul. Europenii vor sa mentina acordul nuclear, care prevede ridicarea sanctiunilor Iranului in schimbul unui cotrol al programului nuclear iranian.

author avatar
Tudor Borcea
239 afisari

3 COMENTARII

  1. Doamna cancelar, trăiți o iluzie, America nu a aparat niciodata Europa ca daca o apara debarcau la Constanta prin Italia cucereau Franta si bloca cancerul rosu in Transnistria. Nu ocupa JUMA EUROPA. In primu razboi au intervenit tardiv pt Anglia, in al 2 lea razboi nu interveneau se declarasera neutrii. Dar spionajul englez au descoperit vagoane cu plutoniu in Austria, apoi nemtii trimiteau poze cu Paris si turnul Efel la Casa Alba, asta agasa rau, pana într-o zi cand au trimis o poza cu NY pozat noaptea de pe U-boat,cu mesajul La mulți ani America, asta a speriat tare si au decis sa se apere. In rest au facut doar intelegeri cu rusii asa cum de altfel faceti si d-voastră.

  2. S-au saturat sua sa tot cheltuie sute de miliarde pentru protectia europei,sau nu mai au de unde sa scoata miliardele sau americanii vor sa foloseasca acei bani pentru a nu fi detronati de chinezi de pe locul unu mondial.Europa se vrea unita doar pentru cei puternici ce vor sa detina conducerea,insa cu ocazia defectarii numita brexit s-au cam tulburat apele pe aici,sa speram ca tulburarile sa nu ajunga la periferiile ue.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger