AcasăNewsMerkel, cu mana-n gatul Romaniei pentru Kosovo

Merkel, cu mana-n gatul Romaniei pentru Kosovo

Cancelarul german il preseaza pe sasul Iohannis in problema Kosovo

Recunoasterea independentei provinciei Kosovo legalizeaza practic modificarea frontierelor europene cu forta – fapt de neacceptat pentru Romania.

Cancelarul german il preseaza pe sasul Iohannis in problema Kosovo

Povestea Kosovo este un punct nevralgic mai atat pentru tarile cu minoritati nationale importante cat si pentru cele care au in componenta regiuni care au facut la un moment dat parte Imperiul Austro-Ungar. Acestea sunt si motivele pentru care Romania, Spania, Grecia, Cipru si Slovacia nu au recunoscut independenta provinciei Kosovo. In ceea ceea ce nepriveste, este clar ca recunoasterea ar da aripi iredentistilor maghiari, care de abia asteapta sa fie legalizata o astfel de fisura in desenarea actualelor granite europene. Conform fostului presedinte Basescu, recunoasterea ar dauna si Republicii Moldova din moment ce si Transnistria a modificat frontiera cu forta. Asta ca sa nu mai spunem ca o recunoastere a independentei Kosovo ar sta si in gatul vecinilor ucrainieni, pe motiv de Crimeea. Ucrainieni care fara doar si poate si-ar varsa nervii asupra comunitatii romanesti din Bucovina de nord – regiune inclusa astazi in teritoriul Ucrainei. Desi interesul Romaniei este clar, Angela Merkel preseaza Bucurestiul sa recunoasca Kosovo, dupa cum sustine Basescu. In mod evident, nu este vorba despre zona guvernamentala ci despre presedintele Klaus Iohannis – un sas banuit inca de la inceput ca i-ar tine trena cancelarului german.

Iohannis, prins intre ciocanul nemtesc si nicovala romaneasca

Daca asa stau lucrurile, presiunile Angelei Merkel nu puteau cadea intr-un moment mai nepotrivit pentru actualul locatar de la Cotroceni. Nu de alta, dar ele pica in plin conflict legat de atributiile pe care presedintele Romaniei le are, conform Constitutiei, in materie de politica externa. Dat fiind contextul, respectiv problema aparuta in urma intentiei liderului PSD de a muta ambasada noastra din Israel la Ierusalim, este clar ca PSD doreste sa castreze rolul avut de seful statului in politica externa. O dorinta totusi destul de greu de indeplinit, dar care ar fi privita brusc in alta lumina daca Iohannis va accepta sa forteze lucrurile in sensul recunoasterii independentei regiunii Kosovo. Cum subiectul este unul delicat si pentru un politician versat, darmite pentru actualul nostru presedinte, este de urmarit ce atitudine va adopta Iohannis. Un Iohannis care trebuie sa uite de aceasta data de originile lui teutone si sa demonstreze ca este ceea ce el insusi a spus de multe ori: un roman.

author avatar
Simona Badulescu
3.910 afisari

3 COMENTARII

  1. Interesant e ca Junker se duce sa se reculeaga la mormantul lui Marx! Uite cine ne conduce!

  2. Cui ai trebe un stat musulman in inima civilizatiei crestine probabil jidanilor. Asa a facut si cu migrantii pana a saturato.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger