AcasăNewsMerkel catre Trump: Totul pana la masini

Merkel catre Trump: Totul pana la masini

Pentru Merkel, industria auto este vitala si este cosmarul lui Trump: piata auto premium din SUA este la mana gigantilor germani

Cancelarul Germaniei l-a avertizat ieri pe presedintele SUA privind riscul declansarii unui ”veritabil razboi comercial” daca Washingtonil isi concretizeaza amenintarile privind taxarea autoturismelor straine.

Pentru Merkel industria auto este vitala si este cosmarul lui Trump piata auto premium din SUA este la mana gigantilor germani

SUA sunt deja la originea unui conflict comercial dupa ce au impus taxe vamale la importurile de otel si aluminiu, a afirmat Merkel in fata camerei deputatilor din Berlin. ”Si vom avea o discutie, de data asta mult  mai grava, de data aceasta cu privire la introducerea tarifelor vamale pe importurile de autoturisme in SUA. Trebuie lucrat pentru a dezamorsa acest conflict pentru a nu deveni un razboi comercial. Dar pentru dialog trebuie doi”, a avertizat Merkel, intr-un apel adresat lui Donald Trump sa accepte sa vina la masa negocierilor. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va deplasa la Washington curand in legatura cu acest subiect. Alaturi de Merkel, liderii UE l-au amenintat pe Trump ca vor raspunde cu masuri de retorsiune daca va pune in aplicare o taxa vamala de 20% pe importurile de autoturisme din statele blocului comunitar. Piata auto premium din SUA este controlata de gigantii europeni precum VW, Mercedes, BMW. Or, sectorul auto reprezinta o miza vitala pentru economia germana, unde lucreaza 800.000 de oameni.

SUA nu sunt pusculita lumii

La summitul NATO din 11-12 iulie, presedintele  Trump urmeaza sa le spuna aliatilor ca Statele Unite nu sunt dispuse sa fie exploatate financiar. „Ceea ce va face presedintele va fi sa mearga la aceste intalniri cu mentalitatea de a proteja poporul american, de a fi alaturi de partenerii si aliatii nostri – dar, asa cum a mai spus de multe ori, America este considerata adesea pusculita lumii. Iar asta trebuie sa inceteze”, a declarat marti presei Hogan Gidley, purtator de cuvant al Casei Albe. Declaratia lui Gidley vine dupa ce, saptamana viitoare, Trump a trimis o scrisoare amenintatoare mai multor tari UE apartinand NATO pentru a le chema la ordine privind angajamentul cresterii cheltuielilor pentru aparare.

Locomotiva UE e zgarcita cu NATO

Scrisoarea a tintit-o, de fapt, pe Angela Merkel. Consacrarea a 2% din PIB pentru aparare este un subiect de tensiune intre Berlin si Washington. In aceasta privinta, Merkel a admis ca Germania trebuie sa faca ”mai mult”. ”De aceea am decis sa crestem bugetul (Apararii) cu pana la 1,5% din PIB pana in 2015”, a reafirmat cancelarul, in conditiile in care guvernul sau ar trebui sa adopte, maine, proiectele bugetare in domeniul Apararii pentru perioada 2019-2022. Germania s-a angajat in cadrul NATO sa se indrepte catre obiectivul de 2% din PIB pentru aparare la orizontul anului 2025, conform obiectivelor interne ale Aliantei Nord Atlantice. Dar Berlin este departe de aceste obiective, cu dooar 1,4% din PIB in acest an consacrat apararii. O situatie care ar spori iritarea lui Trump, pe fondul summit-ului NATO de saptamana viitoare.

author avatar
Tudor Borcea
704 afisari

2 COMENTARII

  1. ” Săptămîna viitoare Trump a trimis o scrisoare… ”. Iar săptămîna trecută, precis, precis, o va trimite pe următoarea,cred că nu se îndoiește nimeni. Borcea, nici atît. Bravo, Bulă!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger