Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Meningita, anunt MS. Testele in cazul a trei elevi de la Lazar ii indica purtatori clinic sanatosi

Meningita, anunt MS. Testele in cazul a trei elevi de la Lazar ii indica purtatori clinic sanatosi

Autor:

La cateva zile de cand doua fete au murit de meningita, primul deces fiind unul fulgerator, al unei eleve de 18 ani de la Liceul “Gheorghe Lazar”, din Capitala, Ministerul Sanatatii a anuntat ca alti trei liceeni de la respectiva unitate scolara care au fost testati pentru aceasta boala au fost confirmati, in urma analizelor de laborator, drept purtator “clinic sanatos”.

 

analize Meningita, anunt MS. Testele in cazul a trei elevi de la Lazar ii indica purtatori clinic sanatosiRedam integral comunicatul Ministerului Sanatatii:

“In data de 18 aprilie, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) a testat 61 de elevi si 10 profesori ai liceului din Capitala unde frecventa cursurile tanara care a decedat in urma unei meningite meningococice fulminante.

 

In cazul unuia dintre elevii testati, rezultatul a fost pozitiv pentru Neisseria meningitidis. Tulpina a fost izolata cu dificultate, ceea ce este caracteristic pentru tulpinile fara capacitate patogena. De asemenea, mentionam ca elevul nu a fost in contact direct nemijlocit cu eleva decedata. In data de 18.04.2019 i s-a administrat tratamentul chimio-profilactic imediat, in doza unica. In urma comunicarii rezultatelor analizelor de laborator privind starea de purtator clinic sanatos si avand in vedere contextul epidemiologic la data respectiva (tulpina virulenta), elevul a fost retestat cu exudat nazo-faringian si i s-a administrat tratamentul necesar starii de purtator, tratament instituit de specialistii Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”. Dupa tratament se va repeta exudatul nazo-faringian.

 

In afara testelor efectuate de DSPMB, au solicitat testarea si alte persoane. Printre cei care s-au prezentat voluntar pentru testare sunt si doi elevi ai Liceului Gheorghe Lazar care, in urma testelor efectuate la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babes”, au fost depistati pozitiv – clinic sanatos.  Mentionam ca cei doi tineri nu au facut parte dintre contactii directi ai tinerei care a decedat (sunt elevi in alta clasa). Si in aceste cazuri, pe masura ce au fost depistate, in 23 si 24 aprilie, au fost recoltate probe de exudat nazo-faringian si a fost administrat tratamentul starii de purtator.

 

De asemenea, mentionam ca profilaxia cu antibiotic administrata la contactii directi elimina eventuala stare de portaj. Portajul meningococului este o stare normala pentru 10-20% din populatie, nu este responsabil de producerea bolii care apare cu o incidenta in jur de 1 la 100.000 de persoane.

 

Un alt caz de infectie cu meningococ a fost confirmat in 22 aprilie 2019, in  judetul Botosani. In acest caz, pacienta se afla sub tratament si evolutia este buna.  In cursul zilei de 23 aprilie 2019, autoritatile sanitare au confirmat al treilea caz de infectie cu meningocococ la o eleva din judetul Vaslui. In acest caz, tanara a dezvoltat o forma fulminanta a infectiei, care a dus la deces.

 

Meningita meningococica se transmite pe cale aeriana doar in urma unui contact apropiat cu persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu supravietuieste in mediu, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si la uscaciune.

 

In Romania au fost inregistrate doar cazuri izolate, fara legatura intre ele. Contactii au fost testati de autoritatile de sanatate publica si au primit profilaxie cu antibiotic.

 

Anual, in tara noastra sunt diagnosticate cateva zeci de cazuri, dintre care circa 20%  se soldeaza cu decese. ”

     

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 23-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!