AcasăNewsMelescanu, intrevedere cu secretarul de stat american Pompeo, la Washington

Melescanu, intrevedere cu secretarul de stat american Pompeo, la Washington

Aflat dincolo de Ocean, ministrul roman al afacerilor externe a discutat cu inaltul oficial american.

A fost vorba despre o intalnire oficiala de lucru, la Washington, pe care Teodor Melescanu a avut-o, luni, cu secretarul de stat american Mike Pompeo, in prezenta ambasadorului Romaniei in SUA, George Maior, a subsecretarului de stat pentru afaceri politice, David Hale si a asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker.

Iata ce a anuntat MAE, in cursul zilei de marti, ca s-a discutat la intalnirea din capitala SUA:

„Cei doi oficiali au abordat o gama larga de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterala, subliniind interesul si eforturile comune ale ambelor guverne, roman si american, pentru dezvoltarea si intensificarea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Ministrul roman a subliniat importanta vizitelor bilaterale la nivel inalt la Washington si Bucuresti pentru dezvoltarea relatiei bilaterale.

Discutia a vizat de asemenea o evaluare a prioritatilor de securitate transatlantica, in anticiparea reuniunii ministeriale dedicata aniversarii a 70 de ani de la infiintarea Organizatiei Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Melescanu  a apreciat parteneriatul strans cu Statele Unite in domeniul securitatii, scotand in evidenta rolul strategic al Romaniei si al cooperarii romano-americane in asigurarea unei abordari integrate a masurilor de aparare si descurajare pe flancul estic al NATO. Totodata seful diplomatiei romane a accentuat importanta consolidarii angajamentului american si aliat pentru securitatea regiunii Marii Negre.

Seful diplomatiei romane a punctat realizarile Presedintiei romane a Consiliului UE si agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrala si Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea Romaniei de relevare a substantei pozitive a cooperarii dintre UE si SUA.

Ministrul afacerilor externe, a adus in discutie candidatura Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, aratand ca este un obiectiv major al politicii externe romane. A prezentat candidatura Romaniei la un loc nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU si a evidentiat experienta traditionala a tarii noastre in sistemul ONU.

Au mai fost discutate eforturile regionale si globale in problematica neproliferarii, combaterii terorismului si amenintarilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcand contributiile importante ale Romaniei in cadrul organizatiilor si mecanismelor internationale, dar si expertiza de inalta tinuta a specialistilor si profesionistilor romani. De asemenea, a fost discutata intensificarea cooperarii bilaterale in domeniul energiei.”

sursa foto: mae.ro

author avatar
Andrei Coman
164 afisari

1 COMENTARIU

  1. De asemenea întrevederea a abordat probleme colohastice și mutarea ambasadei dar și axa NewYork – Budapesta – Israel.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger