AcasăNewsMegapetarda lui Kim Jong-un

Megapetarda lui Kim Jong-un

Comandantul suprem inspectand o bomba H miniaturizata, cica

Coreea de Nord a realizat ieri cel de-al saselea test nuclear, cel mai puternic de pana acum, afirmand ca a testat o bomba cu hidrogen. O noua provocare pentru Donald Trump si pentru comunitatea internationala.

Comandantul suprem inspectand o bomba H miniaturizata cica

Beijing, Moscova, Tokyo, Seul si Paris nu au intarziat sa condamne aceasta violare a multiplelor rezolutii ale ONU care cer oprirea programelor nuclear si balistic nord-coreene. Rusia a adaugat un ”apel la calm”, in timp ce presedintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut ”pedepse mai aspre” contra Phenianului, inclusiv sanctiuni ONU. Ieri, agentiile geologice straine au detectat un seism cu magnitudinea de 6,3 (Richter) in apropiere de principalul site nord-coreean de teste nucleare, in Punggye-Ri, in nord-estul tarii. La scurt timp Japonia a confirmat ca a fost un test nuclear. Cateva ore mai tarziu, o prezentatoare a televiziunii nord-coreene anunta in culmea fericirii ”un test al unei bombe cu hidrogen” care a fost ”o reusita perfecta”. Bomba, ”de o putere fara precedent” marcheaza ”o ocazie extrem de importanta, atingerea scopului final, acela de a finaliza dobandirea fortei nucleare de catre stat”.

Cu ocazia marei bubuieli televiziunea de stat a scos o pe Ri Chun Hee 70 de ani prezentatoarea favorita a partidului

Televiziunea a difuzat si o imagine in care aparea un ordin manuscris al lui Kim Jong-un in care acesta cerea ca testul nuclear sa aiba loc in 3 septembrie. Anterior, Phenianul a publicat alte fotografii in care apare Kim Jong-un inspectand ceea ce era prezentat ca o bomba H (bomba cu hidrogen sau termonucleara) ce poate fi instalata pe noua racheta balistica intercontinentala de care dispune regimul nord-coreean. O bomba H este mult mai puternica decat bombele atomice clasice pe care Coreea de Nord le-a testat deja. Potrivit specialistilor sud-coreeni, puterea noii ”zgaltaieli” a fost de sase ori superioara celei din precedentul test nuclear din septembrie 2016, cand Nordul a detonat o bomba de 10 kilotone. Indiferent de puterea deflagratiei de ieri, mai multi observatori au estimat ca este vorba de o bomba termonucleara, ceea ce constituie un progres important in programele nucleare si balistice ale Phenianului, altminteri interzise de catre comunitatea internationala. Coreea de Nord nu a ascuns niciodata ca aceste programe au avut ca scop punerea la punct a rachetelor balistice intercontinentale susceptibile sa aduca focul nuclear pe continentul american.

Gaz pe foc

Potrivit agentiei geologice Norsar testul nuclear a fost de opt ori mai puternic decât bomba de la Hiroshima

Acest nou test va agrava evident tensiunile, si asa puternice, din peninsula coreeana. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a denuntat testul desfasurat ”in dispretul cererilor repetate ale comunitatii internationale” de a se opri astfel de programe. Consiliul de Securitate al ONU a impus deja sapte transe de sanctiuni impotriva Coreei de Nord. Degeaba. Ieri, valul seismic generat de explozie a fost resimtit in regiunile din nord-estul Chinei , frontaliere cu Coreea de Nord, potrivit mass-media chineza si a internautilor care au denuntat ”un drum pas cu pas al Phenianului catre razboi si distrugere”. Situatia era deja tensionata in iulie cand Phenianul a facut doua teste reusite a unei rachete balistice intercontinentale, Hwasong-14. Ieri, agentia oficiala de presa nord-coreeana, KCNA, a explicat, inainte sa anunte testul nuclear, ca liderul Kim Jong-un a inspectat o bomba H miniaturizata care poate fi montata pe o racheta Hwasong. ”O bomba termonucleara de mare putere fabricata cu tehnologia si eforturile noastre”, a adaugat KCNA care a precizat ca liderul de la Phenian a subliniat ”componenta 100% nationala” a bombei H. Analistii straini emisesera dubii cu privire la capacitatea Phenianului de a fabrica o bomba H miniaturizata suficient astfel incat sa poata fi instalata pe o racheta intercontinentala.

Președintele SUA a<br >reacționat Coreea<br >de Nord a devenit un<br >stat derbedeu și o<br >mare amenințare și<br >rușine pentru China<br >care încearcă să<br >ajute dar cu puțin<br >succes Și Coreea<br >de Sud înţelege<br >acum aşa cum<br >le am spus şi eu că<br >declaraţiile de<br >conciliere cu Coreea<br >de Nord nu vor<br >funcţiona ei înteleg<br >doar de un singur<br >lucru

MAE roman condamna cu fermitate testul

”Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei condamna in termenii cei mai fermi testul nuclear efectuat de Republica Populara Democrata Coreeana la data de 3 septembrie 2017, o noua amenintare majora la adresa pacii si securitatii regionale si internationale”, se arata intr-un comunicat. ”MAE isi exprima profunda ingrijorare fata de continuarea actiunilor provocatoare ale autoritatilor nord-coreene, care reprezinta incalcari grave ale rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU si conduc la cresterea la un nivel fara precedent in ultimii ani a tensiunilor din Peninsula Coreeana”, reiterand ”apelul hotarat adresat guvernului de la Phenian de a implementa toate rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU si ale Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), de a abandona toate programele nucleare existente de maniera completa, verificabila si ireversibila si de a se abtine de la orice actiune ce afecteaza stabilitatea regionala si globala”.”Romania va continua sa sustina in mod activ eforturile internationale vizand denuclearizarea Peninsulei Coreene prin mijloace pasnice”, se mai arata in comunicatul de la Bucuresti.

author avatar
Tudor Borcea
253 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger