AcasăNewsCum arata viitorul: fara guverne si megaorase in loc de state

Cum arata viitorul: fara guverne si megaorase in loc de state

Viitorul, fara guverne

Uriasa viteza pe care a luat-o urbanizarea in lume va face ca puterea adunata in megaorase sau megalopolisuri va inlatura influenta guvernelor nationale, informeaza studiul “Megatrends and their implications for Global Defense and Security”, realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers.

Viitorul, fara guverne

Potrivit studiului, modificarea raporturilor de putere economica va duce la aparitia unor economii nationale neuniforme, mai puternice in diverse regiuni ale globului, ceea ce va insemna si o nevoie mai mare de a proteja resursele, dar si resurse mai mari disponibile pentru a investi in aparare si securitate.

Pericolul revoltei globale

Conform PwC, cresterea populatiei tinere in tarile emergente ar putea duce la o crestere a radicalizarii si la revolte populare, precum si la o mai mare probabilitate a aparitiei unor miscari disruptive transnationale care sa se infiltreze in aceste societati. Acest lucru va genera provocari de securitate atat de natura interna, cat si externa, care vor necesita investitii mai mari si strategii inovatoare de contracarare.

Tehnologii ucigase

„Combinatia dintre internet, dispozitive mobile, sisteme de analiza a datelor, drone, inteligenta artificiala si tehnologia cloud va permite organizatiilor de securitate si aparare sa-si dezvolte capabilitatile de a adresa si a raspunde acestor amenintari, care vor folosi aceleasi instrumente, disponibile comercial. Provocarea pentru organizatiile de securitate si aparare va fi sa dezvolte si sa adapteze aceste tehnologii la viteza cu care acestea sunt dezvoltate in mediul privat, nu la viteza cu care sunt obisnuite sa actioneze guvernele”, mai arata raportul.

Lupta pentru viata

De asemenea, schimbarile climatice si deficitul de resurse naturale vor intensifica tensiunile dintre natiuni pentru accesul la resurse. “Pe masura ce populatia globului continua sa creasca, aceste dispute vor deveni tot mai acute si mai critice pentru supravietuirea nationala, indeosebi in privinta asigurarii unor resurse de baza precum cele de hrana, apa si surse de energie. Acest lucru va duce fara indoiala la confruntari regionale si chiar globale pentru apa, petrol, acces la zonele cu potential eolian ridicat, pescuit, vanatoare si alte resurse minerale”, mai spune documentul citat.

author avatar
Catalin Dumitrescu
287 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger