AcasăNewsMegacutremurele din Indonezia activeaza vulcanii

Megacutremurele din Indonezia activeaza vulcanii

Un cutremur de 8,7 grade s-a produs ieri in largul coastelor provinciei Aceh, in nordul Sumatrei. Al doilea, de 8,2, s-a produs doua ore mai tarziu, in acelasi loc.

Daca ar fi fost pe verticala, cutremurele ar fi provocat tsunami devastatoare

Conform Agentiei de Geofizica a Indoneziei, ambele cutremure s-au produs pe orizontala, existand pericol minim de formare a valurilor tsunami.

Zona cu risc seismic ridicat

Oamenii au preferat sa-si petreaca noaptea afara, de teama altor cutremure

Potrivit U.S. Geological Survey, primul cutremura avut magnitudinea de 8,7. Epicentrul a fost localizat la o adancime de 23 km, in largul coastelor Sumatrei si s-a resimtit in 28 de tari. Autoritatile au emis avertizare de tsunami sub influenta amintirii devastatorului cutremur din 24 decembrie 2004 , de magnitudine 9,1 – 9,3, si a valului de peste 30 de metri inaltime, care au ucis in jur de 230.000 de oameni in 14 tari de coasta cu Oceanul Indian, Indonezia avand 168.000 de victime. Primul cutremur de ieri a provocat un altul, in Alaska, de 5,5 pe scara Richter, urmat de patru replici.

Vulcanii indonezieni deranjeaza placile tectonice

Dupa replici de peste 5 grade pe scara Richter, in Indonezia s-a produs un al doilea cutremur, de 8,2 grade, la o adancime de 16, 4 km, in acelasi loc ca primul. Alerta de tsunami a fost reinnoita, observandu-se o retragere a apelor in zona insulei Phuket, dar nu s-a inregistrat niciun val urias. Insa, specialistii au avertizat ca astfel de cutremure mari intensifica activitatea vulcanica pe o raza de 700 de kilometri in jurul epicentrului. Cele doua cutremure influenteaza activitatea vulcanilor Toba, Sinabung si Sibayak.  Iar aceasta, cele patru placi tectonice: Australiana, Filipineza, Eurasiatica si a Pacificului, care se intalnesc in Indonezia. Conform prof. Marmureanu, nu exista niciun pericol sa fie influentata zona tectonica a Romaniei, energia consumandu-se in blocul indonezian.

author avatar
Adina Mutar
278 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger