AcasăNewsMedvedev despre Hodorkovski: "Daca nu o cere, nu-l pot gratia!"

Medvedev despre Hodorkovski: „Daca nu o cere, nu-l pot gratia!”

Medevdev crede ca eliberarea lui Hodorkovski va atrage investitori straini

Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat joi ca el nu-l poate gratia pe fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, fara solicitarea prealabila a acestuia.

Medevdev crede ca eliberarea lui Hodorkovski va atrage investitori straini

„Raspunsul la intrebarea referitoare la Hodorkovski si altii (…): fara solicitare, nu poate fi reexaminare (a cazului)”, a declarat Dmitri Medvedev, in ultimul interviu acordat, in calitate de sef de stat, pentru cinci posturi de televiziune, intre care si canalul online Dojdi.

Hodorkovski, acuzat de furt de petrol de la compania Iukos si spalare de bani, refuza sa ceara gratierea, intrucat aceasta ar presupune recunoasterea vinovatiei, pe care el o neaga. Medvedev a explicat ca procedura gratierii este reglementata de Constitutie si ca „presedintele nu poate incalca Legea Fundamentala”.

„Avem articolul 50 din Constitutie, in care scrie ca fiecare condamnat are dreptul sa ceara gratierea, ca are dreptul sa ceara reexaminarea verdictului, dar aceasta nu inseamna ca instanta singura, fara solicitarea condamnatului, trebuie sa demareze aceste procese”, a afirmat Dmitri Medvedev. „Putem vorbi despre gratiere, dar aceasta trebuie sa fie legata de voia condamnatului”, a intarit el.

Medvedev a declarat ca, daca seful statului l-ar gratia pe un detinut fara cererea acestuia, iar instanta intre timp l-ar declara nevinovat, omul ar „iesi cu o pata” din inchisoare. „Ar rezulta ca presedintele a incalcat voia unui om de a obtine achitarea deplina. Adica a intervenit in procesul dovedirii nevinovatiei acestuia. In opinia mea, aceasta este o pozitie lipsita de temei juridic”, a spus Dmitri Medvedev, jurist de profesie.

In context, el a admis ca in Rusia prea usor se incarcereaza oameni, precizand ca, atunci cand si-a inceput mandatul de sef de stat, in 2008, un milion de persoane erau in inchisoare. Intre timp, numarul acestora s-a diminuat cu o cincime.

author avatar
Ciprian Purice
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger