AcasăNewsMedicii tineri au dres Busuiocul, dar de garda la Sanatate vor sta...

Medicii tineri au dres Busuiocul, dar de garda la Sanatate vor sta popii

Vremea, tocmai vremea i-a jucat o festa prezentatorului meteo si actorului Florin Busuioc.  Dupa un spectacol la Craiova, Busu a nimerit in jungla sistemului sanitar din ”teritoriu”, neputand fi transportat la Bucuresti. L-au salvat doi medici tineri. Unul chemat de acasa, care, la randul lui, l-a chemat pe un rezident care era in timpul liber. Si in pragul somajului.

Ingerii pazitori ai lui Busuioc, transferat, in cele din urma, la Bucuresti,  sunt medicii Paul Trasca, Eugen Tiereanu si Emilia Goanta. Asta dupa ce seful sectiei Cardiologie a Spitalului de Urgenta Craiova nu a raspuns la telefon cand a fost sunat pentru aprobarea interventiei asupra actorului: Busu facuse infarct si trebuia sa i se instaleze un stent. De ce nu a raspuns? Ca avusese ”telefonul descarcat”. Asta-i viata. Ping-pong cu viata, de fapt. A fost nevoie de acordul managerului general al spitalului, care si-a asumat intreaga responsabilitate.

Medicii Paul Trasca si Eugen Tiereanu

Un nou caz (al catelea?) care demonstreaza cat de flagrante sunt minciunile politicienilor, care declara sanatatea ”prioritate nationala”, puse in fata unei realitati de netagaduit: criza criminala de personal din sistemul medical romanesc. Unde o viata depinde de chestiuni de birocratie. Faptul ca ministrul Sanatatii recunoaste ca spitalul din Craiova nu are numarul de medici necesari pentru organizarea unor garzi in specialitatea cardiologie interventionala, si ca unitatea sanitara organizeaza garzi la domiciliu pentru aceasta specialitate, astfel incat sa asigure interventia in cazuri de urgenta, nu inseamna nimic. Nici promisiunea ca noi posturi vor fi scoase la concurs. S-a intamplat si in trecut si nu au fost ocupate. Indiferenta autoritatilor fata de spitalele din Romania a transformat sistemul in jungla. In jungla, daca ai zile, scapi, daca nu, nu. ”Elitele” sa scape, adica politicienii care se opereaza in strainatate. Popor s-o mai gasi. N-avem spitale destule, n-avem medici destui. Asa incat de garda vor ajunge sa stea preotii, sa recunoastem ca e mai practic. Culmea ca peste hotare, din ce in ce mai indepartate de hotarele UE (unde , daca va amintiti, Romania este stat membru), politicienii, in frunte cu premierul Viorica Dancila, justifica deplasari ambigue, fara sa vina la Bucuresti cu nici un contract concret (rostul esential al unei vizite externe) invocand necesitatea aprofundarii colaborarii in domenii in care tara pe care o conduc este zero barat: sanatate, infrastructura-transporturi si turism. Cum a facut Dancila in bogatul emirat Qatar. Pentru ca Romania are un ”mediu de afaceri atractiv”. Sa te tii: vom avea o invazie de seici multimiliardari care se vor inghesui sa investeasca in sanatate, turism  si infrastructura. Mai ales dupa ce au vazut ca, post Colectiv, am tras toate invatamintele: un tanar ars a fost trimis in Belgia, ca n-a avut loc in spitalele din Romania, raiul investitorilor straini in parteneriat public-privat. Ca de accesat bani europeni pentru muribunda Sanatate ne ferim ca de dracul. Mai bine ne sfaraie calcaiele prin Orientul Mijlociu in anul centenar, in timp ce-l injuram, patriotic, pe Raed Arafat.

author avatar
Tudor Borcea
1.146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger