AcasăNewsMedicii angajati la stat si la privat, posibil conflict de interese

Medicii angajati la stat si la privat, posibil conflict de interese

(foto: eangajare.com)

Medicii care activeaza si la stat si la privat se pot afla intr-un conflict de interese, potrivit Ministerului Sanatatii.

(foto: eangajare.com)

Ministerul Sanatatii a explicat in sedinta de miercuri a Guvernului ca medicii, care lucreaza in spitalele de stat, dar si in cele private, ar putea sa se afle intr-un conflict de interese. Acest anunt a venit in urma mai multor sesizari primite de la pacienti.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara sambata ca se gandeste la o posibila interzicere a medicilor de a lucra si la stat si la privat.

” Sesizari numeroase primite din partea pacientilor reclama multe aspecte negative ale unor astfel de situatii, toate desfasurandu-se in defavoarea sistemului public si contribuind substantial la utilizarea ineficienta si, de cele mai multe ori, nejustificata, a fondurilor publice pentru sanatate.

Astfel, majoritatea cabinetelor private, in care lucreaza aceiasi medici angajati in spitale, au contracte cu casele de asigurari de sanatate, ceea ce le da dreptul de a emite trimiteri pentru tratamente in spital, care sunt decontate de asigurarile publice de sanatate. Se genereaza astfel o cerere nu intotdeauna justificata de servicii spitalicesti, mult mai costisitoare pentru sistem”, se arata in nota Ministerului Sanatatii.

Nota Ministerului vine dupa ce mai multi pacienti veniti in sistemul public au fost indrumati spre cel privat. Astfel, apar situatii in care un serviciu deja decontat de casa de asigurari pentru unitatea publica este platit inca o data de pacient, la cabinetul privat.

„In acelasi timp, astfel de situatii trebuie analizate si din perspectiva unui potential conflict de interese intre calitatea simultana de angajat in sistemul privat si in cel public a unui cadru medical, in special daca acesta are si o functie de conducere. Sunt cunoscute in acest sens, de exemplu, situatii in care echipamentele unor sectii de imagistica medicala  sunt defecte si raman nereparate, in timp ce unitatea privata de imagistica la care lucreaza in paralel seful sectiei publice functioneaza din plin, deservind si pacientii care sunt redirectionati din sectia publica”, mai este precizat in nota.

author avatar
Andra Nesu
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger