AcasăNewsMedicamente gratuite pentru cei cu venituri reduse

Medicamente gratuite pentru cei cu venituri reduse

Mai multe categorii de persoane cu venituri reduse, printre care pensionarii, somerii sau cei cu salariul mai mic de 750 lei, ar putea beneficia de medicamente gratuite, pe baza de reteta medicala. Aceasta initiativa se regaseste intr-o propunere legislativa aflata in dezbatere la Senat, precizeaza specialista AvocatNet, Mirela Oprea.

Medicamentele cu un pret mai mic de 10 lei reprezinta 70% din volumul medicamentatiei

Proiectul prevede ca „persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate care realizeaza venituri sub salariul minim pe economie beneficiaza, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicii de familie si de catre medicii specialisti, de compensare in procent de 100% pentru medicamentele al caror pret de referinta nu depaseste 10 lei/ambalaj”.

Cine ar putea beneficia

Din categoria asiguratilor vor face parte:

– copiii pana la 18 ani

– tinerii cu varsta intre 18 si 26 ani, daca sunt elevi sau absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar

– ucenicii sau studentii

– persoanele aflate in somaj

– persoane asistate social

– pensionarii

Conditii:

–  pot fi eliberate un numar de maximum 5 medicamente al caror pret nu       depaseste 10 lei/unitate

– tratamentele nu trebuie sa depaseasca 3-5 zile in afectiuni acute

– tratamentele sa se incadreze intre 8-10 zile in afectiuni subacute si de pana la 30 de zile in afectiuni cronice

– pentru diagnosticul de diabet zaharat se acorda medicamentatie pentru tratamente de pana la 60 de zile. „In cazul prescriptiei medicale care se elibereaza la externarea din spital, perioada de medicatie nu poate depasi 30 de zile”, arata specialista AvocatNet, Mirela Oprea.

Pe de alta parte, regula de maxim 30 de zile nu se aplica si in cazul copiilor de pana la 1 an, dar nici bolnavilor inclusi in programele de sanatate pentru care numarul de medicamente prescrise corespunde schemei terapeutice.

Initiatorii proiectului sustin ca motivul elaborarii acestei propuneri este puterea de cumparare tot mai scazuta pentru persoanele care realizeaza venituri mici, in special sub salariul minim pe economie. Astfel, avand in vedere ca aplicabilitatea prevederilor proiectului este foarte larga, vizand toate categoriile de persoane cu venituri reduse, se estimeaza ca un numar de aproape 10 milioane de romani vor beneficia de medicamente gratuite.

Mai mult chiar, medicamentele cu un pret mai mic de 10 lei reprezinta circa 70% din volumul medicamentelor utilizate in terapie, dar numai 8% din valoarea decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

author avatar
eNational
340 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger