AcasăNewsMedia, trolli si hackeri, noile arme ale Kremlinului

Media, trolli si hackeri, noile arme ale Kremlinului

Alegerea lui Donald Trump, Brexit sau criza catalana: acuzatiile de ingerinte ploua asupra Rusiei de mai bine de un an. Dar cat de eficienti sunt in realitate soldatii informatici pe care liderii occidentali isi varsa naduful?

Occidentalii nu au adus nici o dovada a presupuselor ingerinte rusesti

De partea sa, Kremlinul nu are destule cuvinte pentru a denunta acuzatii ”isterice”, ”ridicole”, ”nefondate”, care hranesc un climat de ”rusofobie” in Occident. In ochii Moscovei, ”dovezi concrete” se lasa si acum asteptate. Dupa ce a pierdut razboiul mediatic in timpul conflictului cu Georgia, in 2008, Rusia a facut totul pentru a-si dezvolta propriul ”soft power”, in special prin crearea de mass-media in limbi de circulatie internationala: Russia Today si agentia Sputnik. Cu misiunea de a prezenta punctul de vedere al Moscovei, in special pe teme de tensiune cu Occidentul, precum Ucraina sau Siria. Rusia cheltuie mult in ”razboiul” informatiilor si adauga mereu noi actori. Cum este si ”uzina de trolli” din Sankt-Petersburg, oficial denumita Internet Research Agency si auzata ca este legata de serviciile ruse de informatii, ca alimenteaza mii  de false conturi pe retelele sociale pentru a incerca sa influenteze opinia publica, mai ales in SUA.

Mijloace limitate

Operatiunile Kremlinului in timpul campaniei prezidentiale americane ”nu aveau ca scop de a decide cine va ajunge la Casa Alba” ci de a ”lovi legitimitatea guvernului, capacitatea sa de a actiona, unitatea sa”, estimeaza Mark Galeotti, expert in securitate si cercetator la Institutul de Relatii Internationale de la Praga. In ciuda eforturilor Moscovei, puterea sa de influenta si capacitatile sale de actiune in acest domeniu raman limitate. Responsabilii americani au subliniat, de altfel, ca continuturile difuzate din Rusia si sumele cheltuite in timpul campaniei electorale sunt minore. Pe Facebook, rusii au cheltuit aproximativ 100.000 de dolari inainte si dupa alegeri, fata de 81 de milioane pentru Hillary si Donald Trump. In privinta hackerilor, instrumentul cel mai opac al Kremlinului, ei au fost acuzati ca au tintit Partidul Democrat al lui Hillary, miscarea lui Emmanuel Macron in Franta, puternica NSA sau Agentia mondiala antidopaj. Dar, in ciuda isteriei, expertii sunt fara dubii: capacitatile americanilor in termeni de securitate informatica sunt mult superioare Rusiei care privilegiaza metode ce necesita resurse putine. In general, specialistii relativizeaza succesul Kremlinului in razboiul informatic. Rusia nu a obtinut mare lucru cu aceste operatiuni care au facut mai mult zgomot decat sa aduca castiguri reale. Si sa tenteze mai multe tari sa dezvolte tehnici similare in viitorul apropiat.

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger