AcasăNewsMeciul Trump-Macron la ONU

Meciul Trump-Macron la ONU

Presedintii Statelor Unite si ai Frantei s-au exprimat prima data la tribuna Natiunilor Unite. Primul a avut un discurs belicos. Al doilea a aparat multilateralismul. Micul Napoleon nu a cedat in fata batranului new-yorkez

Liderul de la Casa Alba s-a declarat gata sa distruga Coreea de Nord, cel de la Elysee a refuzat escaladarea. Presedintele american va rupe acordul nuclear cu Iranul, cel francez a estimat ca ar fi o mare eroare. Macron avertizeaza asupra climatului, lui Trump i se falfaie. Asa ca Putin a stat acasa.

Presedintii Statelor Unite si ai Frantei s au exprimat prima data la tribuna Natiunilor Unite Primul a avut un discurs belicos Al doilea a aparat multilateralismul Micul Napoleon nu a cedat in fata batranului new yorkez

Exprimandu-se in fata celor 193 de state membre ONU, presedintele francez s-a opus fatis omologului sau american pe o serie de dosare sensibile. Intai, Trump a recidivat avertizand cat se poate de clar ca poate sterge de pe suprafata pamantului Coreea de Nord, cu al sau ”Rocket-man” cu tot. Nici liderii sovietici nu au afirmat atat de limpede ca sunt gata sa apese pe butonul nuclear, ca un copil neastamparat care se joaca cu butonul de avarie al unui automobil, care clipeste frumos in rosu. Ca si cum Coreea de Nord ar fi o tara pe Luna: dai cu bomba, te intorci si problema e rezolvata, in stilul american way. ”Franta va refuza orice escaladare si nu va inchide nici o poarta dialogului”, a replicat Macron. Si daca Phenianul nu a aratat nici o dorinta de negociere, ”este un motiv in plus” pentru a-i aduce pe toti partenerii, inclusiv Rusia si China, la masa dialogului. Acordul nuclear cu Iranul? ”Acest acord pe programul nuclear iranian este o rusine pentru SUA”, a lansat Trump, aruncand peste umar 12 ani de dificile negocieri cu Teheranul si munca lui Barack Obama, alaturi de liderii Chinei, Rusiei, Germaniei si Frantei, care si-au pus, in 2015, semnaturile pe document. Regimul de la Teheran este ”unul criminal” si ”nu putem respecta un acord care serveste ca acoperire a unui eventual program nuclear”, a declarat Trump. ”Un discurs plin de ura”, potrivit ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif. ”Cel mai curajos discurs pe care l-am auzit in 30 de ani de experienta cu ONU”, a aplaudat premierul israelian, Benjamin Netanyahu. ”A denunta acest acord fara a propune nimic in schimb ar fi o mare greseala”, a replicat Macron, in conditiile in care Trump se pregateste sa-l rupa, luna viitoare, cand semnatarii se vor reuni pentru a verifica daca Iranul isi respecta angajamentele. ”Si inca n-am spus ultimul cuvant”, a avertizat Trump.

Climato convins contra climato sceptic

Efectele schimbarilor climatice, inclusiv ale uraganelor care au izbit SUA, nu l-au alertat pe presedintele american. ”Planeta noastra se razbuna pe nebunia oamenilor”, a profetit Macron, aparand acordul climatic de la Paris (2015) care urmareste limitarea incalzirii globale, acord din care Trump a retras, vara aceasta, SUA, afirmand, pe intelesul tuturor, ca i se falfaie si ca mai importante sunt locurile de munca ale americanilor. Macron: ”Poarta ramane deschisa pentru SUA, dar acordul de la Paris nu va fi renegociabil, nu dam inapoi”. Franta va aloca chiar ”5 miliarde de euro pe an pentru actiuni pe tema climatului, pana in 2020”.

Prieteni cu lumea, dar nu cu toata

Tot la ONU Trump a avertizat despre pericolul reprezentat de liderii ”statelor-derbedeu” (Iran, Venezuela, Coreea de Nord…)  care ”ameninta alte natiuni ca si pe propriile popoare”. Trump a denuntat ”dictatura socialista a presedintelui Venezuelei” (Nicolas Maduro), ”situatie inacceptabila”. ”Nu putem sta cu mainile incrucisate”, a estimat Trup, declarandu-se pregatit de ”alte actiuni” pentru restabilirea ”democratiei” (evident, fara a preciza care). Maduro a replicat comparandu-l pe Trump cu un Adolf Hitler al politicii internationale. Dupa ce luni a criticat ”birocratia” ONU si faptul ca SUA sunt principalul contributor al organizatiei, Trump a avertizat si ca ”armata americana va fi mai puternica ca niciodata”. Si ca ”America va fi mereu prioritatea”, tarile ”independente” si ”puternice” fiind la temelia ordinii mondiale. In fata acestei viziuni unilaterale, Macron nu a facut pasul inapoi. ”Din slabiciune, am permis instalarea ideii ca suntem mai puternici cand dam dovada de unilateralism. Dar toate provocarile carora trebuie sa le facem fata sunt mondiale: terorismul, imigratie, incalzirea climatica, reglementarea sectorului digital…Nimic nu este mai eficient decat multilateralismul”, a estimat Macron, care a refuzat ”sa cedeze legii celui mai tare”, promitand sa ”vorbeasca si pentru cei pe care nu-i auzim”.

Liderul de la Kremlin, prea ocupat

Absenta lui Vladimir Putin la cea de-a 72-a sesiune a Adunarii Generale a ONU a preocupat presa dar, potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu este nimic neobisnuit. Nu fara o disimulata ironie, Peskov a explicat: ”In realitate, in acest an, agenda presedintelui este incarcata si aceasta nu i-a permis sa asiste la sesiunea Adunarii Generale. Iar el nu o face in fiecare an. Iata, deci, nimic neobisnuit”.

author avatar
Tudor Borcea
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger