AcasăNewsMatematicianul Pierre de Fermat, omagiat de Google

Matematicianul Pierre de Fermat, omagiat de Google

Cunoscutul motor de cautare Google si-a schimbat astazi logo-ul, asa cum ne-a obisnuit, pentru a marca 410 de ani de la nasterea cunoscutului matematician Pierre de Fermat. „Am descoperit o demonstratie cu adevarat minunata pentru aceasta teorema, insa acest doodle este prea mic sa o cuprinda”. Acest mesaj apare pe logo-ul pe care Google l-a creat pentru Pierre de Fermat.

Acestea sunt de fapt cuvintele notate de ilustrul matematician Pierre de Fermat pe marginea unei pagini din editia Aritmeticii lui Diofant, in 1637. Vreme de 358 de ani, marii matematicieni ai lumii au incercat in zadar sa gaseasca demonstratia teoremei lui Fermat, devenita simbol al misterului matematic. Eforturile lor au condus la deschiderea unor noi domenii de cercetare si au facut, in acelasi timp, ca perspectiva dezlegarii enigmei sa devina un fel de Fata Morgana.

Pierre de Fermat (n. 17 august 1601, Montauban, Franta  – d. 12 ianuarie 1665, Castres, Franta) a fost un avocat, functionar public si matematician francez, cunoscut pentru contributiile sale vaste la diferite domenii matematice, precursor al calculului diferential, geometriei analitice si calculului probabilitatilor. Lui Fermat ii este atribuit intr-o masura mai mica calculul modern, in special, pentru munca sa referitoare la tangente si punctele stationare. Fermat este considerat cateodată „parinte” al calculului diferential si al teoriei numerelor. A avut contributii si in geometria analitica si probabilitate.

S-a nascut in orasul Beaumont-de-Lomagne din Occitania. Tatal lui era un bogat negustor de piei. Sub presiunea familiei, Pierre de Fermat s-a indreptat spre o cariera in administratia civila. In 1631, a fost numit consilier la Departamentul de Solicitari din Toulouse. In 1652, s-a imbolnavit de ciuma. A intretinut o vasta corespondenta cu Digby,Wallis si Marin Mersenne.

Ecuatia lui Pierre de Fermat, o provocare de secole pentru matematicienii din intreaga lume

Pierre de Fermat, inspirat de Pitagora

1.414 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger