AcasăNewsMastercard, amenda uriasa pentru incalcarea normelor UE de concurenta

Mastercard, amenda uriasa pentru incalcarea normelor UE de concurenta

Comisia Europeana a amendat MasterCard cu 570 de milioane de euro pentru incalcarea reglementarilor europene din domeniul concurentei. Mai exact, MasterCard nu le-ar fi permis retailerilor sa isi diminueze costurile pentru acceptarea platilor la POS, ceea ce s-a reflectat in preturi mai mari pentru consumatori, impiedicand comerciantii dintr-o tara membra UE sa beneficieze de comisioanele mai reduse oferite de o banca dintr-un alt stat european.

Cerintele MasterCard ar fi impus ca, in cazul platilor la POS din interiorul UE, sa se aplice comsioanle interbancare din tara unde se afla retailerul. Astfel, comerciantii nu au avut posibilitatea sa plateasca comisioane mai mici apeland la o banca dintr-un alt stat membru. Comisioanele interbancare reprezinta plati intre bancile acceptante si bancile emitente pentru tranzactiile realizate cu cardul. Comisionul interbancar este platit de banca acceptanta (care detine POS-ul) catre banca emitenta a cardului si este suportat de catre comerciant si, indirect, de catre consumatori. Pana in 2015, cand autoritatile europene au plafonat comisioanele interbancare, diferentele intre statele membre erau substantiale. Comisia Europeana a deschis o investigatie in acest caz in aprilie 2013. In urma acestei investigatii, autoritatile au concluzionat ca cerintele Mastercard ar fi generat costuri mai mari pentru retaileri si consumatori, ar fi limitat competitia transfrontaliera si ar fi produs o segmentare artificiala pe piata unica europeana. In prezent, Visa si MasterCard sunt tinta unei alte investigatii europene legata de comsioanele aplicate la platile cu carduri realizate de turistii veniti in Europa.

Visa si Mastercard s-au oferit sa diminueze comisioanele platite de comercianti pentru platile cu cardul efectuate de turisti in Uniunea Europeana, in incercarea de a evita sa fie nevoite sa plateasca amenzi.

author avatar
Andrei Coman
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger