AcasăNewsMasinile bulgaresti merg cu benzina Daesh

Masinile bulgaresti merg cu benzina Daesh

"Bomabardiera" cu Mercedes a vrut să plece tot cu pompa de benzină acasă. Clienţii de la Peco au fugit pe unde au văzut cu ochii

Imagini preluate de sateliti rusesti au permis dezvaluirea schemei potrivit careia tancuri petroliere livreaza in Bulgaria benzina si motorina provenite din regiuni controlate de Statul Islamic, informeaza ziarul bulgaresc Trud, citand surse vamale.

Ankara intampina noi acuzatii de implicare in contrabanda cu petrol jihadist

”Biroul de lupta impotriva crimei organizate, in colaborare cu agentia bulgara de securitate nationala au controlat activitatile statiilor de alimentare din Sofia si din alte 15 regiuni ale tarii. Peste 50 dintre acestea au fost plasate sub supraveghere, au anuntat serviciile speciale, care au refuzat insa sa comenteze versiunea unei proveniente a combustibililor din teritoriile controlate de ISIS”, noteaza cotidianul Trud, citat  de Sputnik. Potrivit Trud, aceasta operatiune a fost initiata dupa ce Rusia si Statele Unite au furnizat imagini satelit ce au permis dezvaluirea circuitelor de livrare a petrolului Daesh in Bulgaria. Astfel, petrolierele livreaza combustibili in porturile bulgaresti Burgas si Varna. Potrivit documentelor marfii, combustibilii sunt declarati ca provenind din rezervoare grecesti, operatiunea fiind considerata ca o livrare interna in UE. Cu toate acestea, se pare ca inainte sa faca escala in porturile grecesti si bulgaresti petrolierele se opresc in sapte porturi turcesti din Marea Neagra si Marea Mediterana, unde incarca combustibili proveniti din furturile ISIS. Sursa subliniaza in egala masura proasta calitate a acestora: benzina afiseaza un ecart de 20-40% fata de normele UE, in timp ce motorina este cu 35-70% inferioara fata de aceste norme. Potivit Trud, aceste cifre dovedesc ca, in realitate, carburantii nu provin din rezervoare grecesti si ca escala navelor se face numai pentru a obtine documente justificative.

Turcia, pusa din nou la zid

Numeroase tari au declarat deja ca Turcia este implicata in contrabanda cu petrol provenit din zonele controlate de jihadisti. In 2015, seful Armatei siriene libere a cerut comunitatii internationale sa faca presiuni asupra Turciei pentru a inceta sa-i ”sustina pe teroristi si sa le mai cumpere petrolul”. Ulterior, ministrul israelian al Apararii, Moshe Yaalon, si omologul sau grec, Panos Kammenos, au declarat ca Turcia finanteaza Statul Islamic cumparandu-i petrolul, adaugand ca ar fi necesar ca Ankara sa-si reviziuasca pozitia. Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat, de partea sa, ca Rusia se afla in posesia de ”dovezi” potrivit carora membri ai G20 erau implicati in contrabanda cu petrol a Statului Islamic. Pe de alta parte, in decembrie anul trecut, Irak si-a exprimat dorinta de a cere Consiliului de Securitate al ONU o ancheta cu privire la contrabanda cu petrol in teritoriile controlate de organizatia terorista.

Serghei Lavrov cere inchiderea frontierei turco-siriene

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a cerut, ieri, inchiderea frontierei dintre Turcia si Grecia in scopul de a taia caile de aprovizionare a ”teroristilor”, inclusiv prin intermediul convoaielor umanitare. ”Teroristii si extremistii nu au ce cauta in acordul de incetare a focului din Siria, nici in procesul de reglementare politica”, a declarat Lavrov, in fata Consiliului drepturilor omului al ONU, la Geneva. ”O sarcina extrem de importanta este taierea surselor de aprovizionare a teroristilor din exterior iar pentru aceasta este important sa fie inchisa frontiera intre Siria si Turcia pentru ca, de-a lungul ei, aceste bande primesc arme, inclusiv sub acoperirea convoaielor umanitare”, a spus Lavrov.

author avatar
Tudor Borcea
337 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger