AcasăNewsMasacrul din Noua Zeelanda trezeste ISIS

Masacrul din Noua Zeelanda trezeste ISIS

Jihadistii jura razbunare

Chiar daca premierul neozeelandez  Jacinda Ardern spune ca autorul atacului terorist de la Christchurch va suporta legea „in toata rigoarea sa”, atentatul impotriva celor doua moschei capata o amploare periculoasa: gruparea Stat Islamic cheama jihadistii sa razbune moartea celor 50 de musulmani.

Jihadistii jura razbunare

„Scenele de crima de la doua moschei din Noua Zeelanda ii vor trezi pe cei care au fost in adormire si  ii vor incuraja pe sustinatorii califatului sa-si razbune religia”, a afirmat intr-o inregistrare audio de 44 de minute Abul Hassan al-Muhajir, purtatorul de cuvant al ISIS. In In In acelasi discurs postat pe platforma  media Nashir News, reprezentantul organizatiei teroriste descrie atentatul din Noua Zeelanda drept „razboiul cruciatilor” impotriva musulmanilor si denunta  statele occidentale ca au varsat „lacrimi de crocodil” pentru victimele din Christchurch. Al-Muhajir a mai avertizat ca victoria declarata de Statele Unite asupra militantilor SI din Siria este „falsa si lipsita de dovezi” si a promis razbunare pentru cei care au fost  asediati si ulterior evacuati din satul Baghuz, ultima reduta a ISIS din estul Siriei: „Credeti ca scenele cu evacuarea celor saraci care au parasit asediul mortii la Baghuz vor afecta moralul armatei si sustinatorilor califatului? Nu, dar asteptati-va la o mare de sange”. De mai multe saptamani, regiunea este bombardata de raidurile aeriene ale combatantiilor  arabi si kurzi din Fortele Democratice Siriene, sustinute de SUA.

Recep Erdogan: atentatul a vizat, de fapt, Turcia

Presedintele turc sustine ca atracul din Christchurch  face parte dintr-o operatiune mai larga vizand Turcia.  „Acesta nu este un eveniment izolat, este ceva mai organizat. Sunt pe cale sa ne incerce cu mesajul pe care ni l-au trimis din Noua Zeelanda, de la 16.500 de kilometri departare”, a declarat Erdogan. Presedintele a adaugat ca atacatorul a proferat amenintari la adresa sa si a Turciei. In “manifestul” postat de Brenton Tarrant se spunea ca   Biserica Sfanta Sofia din Istanbul, transformata in moschee de otomani dupa cucerirea Constantinopolului in 1453 va fi „eliberata” de minaretele sale. „Suntem aici de o mie de ani si, daca Allah vrea, vom ramane aici pana la Apocalipsa. Nu veti reusi sa faceti din Istanbul un Constantinopol”, a reactionat seful statului turc, la un eveniment electoral. Turcia a condamnat cu fermitate masacrul din Noua Zeelanda, considerand ca este semnul unei „cresteri a islamofobiei”, o tema preferata a lui Erdogan in discursurile sale nationaliste, la mai putin de doua saptamani inaintea alegerilor locale. Desi retelele sociale incearca sa elimine imaginile video filmate de atacator,  saptamana trecuta Erdogan a proiectat fragmente pe un ecran urias, in mai multe mitinguri electorale, criticand, de asemenea, statele occidentale pentru ca „vorbesc despre terorismul islamic” daca este comis un atentat in numele islamului, dar nu pomenesc despre „terorismul crestin”. Registrul lui Erdogan va avea ecouri  de vreme ce Brenton Tarrant devine un caz care serveste deja ca exemplu.

Doar sase corpuri neinsufletite au fost inapoiate familiilor

Apropiatii victimelor si-ar fi dorit sa urmeze traditia musulmana si sa ii ingroape pe cei dragi in 24 de ore de la moarte, insa autoritatile au anuntat ca dintre  cele 50 de persoane ucise numai 12 victime au fost identificate oficial, iar sase dintre ele au fost returnate familiilor. “Suntem constienti de nerabdarea familiilor in fata intarzierii necesare pentru procesul de identificare dupa atacul terorist de vineri. Facem tot ce este posibil pentru a preda victimele apropiatilor lor.  Toate cele 50 de autopsii au fost incheiate. In timp ce identificarea poate parea simpla, realitatea este mult mai complexa, mai ales intr-o situatie ca aceasta”, spus  comisarul Mike Bush, seful politiei din Noua Zeelanda.

author avatar
Andrei Coman
272 afisari

1 COMENTARIU

  1. Vorba inginerului constructor racolat de securitate dar convertit de Sri(securistii nu se pot converti), Iulian Fota care a spus:-Moşierii” îl finanţau pe Mihai Eminescu pentru a scrie împotriva „burgheziei” şi pentru a desfiinţa „paşoptismul” – sa ma ierte toti eminescologii dar constructorul e tampit!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger