AcasăNewsMartorii lui Iehova, in conflictul Rusia-SUA

Martorii lui Iehova, in conflictul Rusia-SUA

Martorii lui Iehova au mai mult de 8.5 milioane de adepti in intreaga lume. Prea multi pentru Putin si biserica ortodoxa rusa

Cu doua luni in urma, politistii au descins in apartamentul lui Anatoli Vilitkevitch, tocmai in Siberia. I-au cerut sa-si ia niste lucruri cu el si sa-i urmeze. Anatoli este unul din rusii cercetati pentru ”extremism religios”, ca martor al lui Iehova.

Martorii lui Iehova au mai mult de 85 milioane de adepti in intreaga lume Prea multi pentru Putin si biserica ortodoxa rusa

Sub ochii sotiei lui Anatoli, Aliona, mascatii au confiscat telefoane, o tableta si calculatorul familiei. ”Gaseste-ti alt telefon, alta tableta si alt barbat”, au spus politistii, a declarat femeia de 35 de ani. La fel ca Anatoli, locuitor al orasului siberian Ufa, in ultimele luni 22 membri ai acestei miscari religioase fondate in SUA si care se pretind a fi crestini au fost arestati in Rusia. Recent, un cuplu a fost arestat in 4 iunie, potrivit ONG-ului Human Rights Watch, citat de Afp.

Vazuti ca sectanti ei sunt controversati mai ales din cauza refuzului de a donaprimi sange

Unii din ei, suspectati ca au ”organizat, participat sau finantat o organizatie extremista”, risca pana la 10 ani cu inchisoarea.  In aprilie 2017, Martorii lui Iehova, care afirmau ca au 172.000 de membri in Rusia, au fost interzisi de Curtea Suprema, miscarea fiind considerata ”extremista” de catre ministerul rus al Justitiei. ”Oficial este o secta totalitara de extremisti. Dar, in realitate, sunt oameni care, datorita credintei lor, nu sunt sensibili la propaganda „, a declarat un membru al serviciilor de securitate rusesti (FSB) citat de Radio Svoboda. „Sistemul ii vede ca o amenintare pentru ca sunt organizati si independenti iar intr-o zi ar putea sa vizeze puterea”, a adaugat el.

Radacini de la unchiul Sam

Potrivit Alionei Vilitkevitch, anchetatorii le reproseaza martorilor lui Iehova ca se dedau la activitati ”extremiste” in sedintele de lecturare a Bibliei si de rugaciuni. ”Este umilitor si nedrept. Suntem cetateni pasnici, departe de orice forma de extremism dar ei ne considera niste criminali”, spune femeia. ”Nu vedem nici o explicatie rezonabila ” care sa justifice aceste arestari, a declarat un reprezentant al Martorilor lui Iehova in Rusia, Iaroslav Sivulski, denuntand ”acuzatii absurde” din partea justitiei. Pentru Maria Kravcenko, de la Centrul Sova, specializat in studierea xenofobiei, martorii lui Iehova sunt in catarea autoritatilor in special din cauza radacinilor americane ale gruparii, in conditiile tensiunilor extreme dintre Kremlin si tarile occidentale. Legea contra extremismului,  care a permis interzicerea organizatiei Martorii Iehova, corespunde ”agendei politice a autoritatilor ruse”, si ”poate fi legata de recenta tendinta antioccidentala” a rusilor, estimeaza Maria Kravcenko

Rivali pentru puternica Biserica Ortodoxa

Insa Martorii lui Iehova au in Rusia dusmani mai vechi decat ministerul Justitiei. Intre ei, evident, puternica si influenta Biserica Ortodoxa Rusa, de care o mare parte a Rusiei este legata ombilicat si care ii vede pe Martorii lui Iehova drept potentiali rivali sau daca nu chiar rivali de-a dreptul. Adeptii Martorilor lui Iehova ”distrug sufletul oamenilor si familiilor”, a lansat la relevizor mitropolitul Ilarion, seful diplomatiei Patriarhatului Moscovei. Insa Ilarion a dat asigurari ca Biserica Ortodoxa Rusa nu a jucat vreun rol in interzicerea Martorilor lui Iehova in Rusia. „Biserica nu cere, in general, urmarirea penala a ereticilor, a sectelor sau a schismaticilor ”.”Aceasta decizie este facuta de stat, nu conform unei doctrine, ci pentru ca secta este implicata in activitati extremiste”, a spus liderul religios.

Scapa cine poate in Finlanda

De teama sa nu fie arestati la randul lor, mii de membri ai Martorilor lui Iehova au parasit Rusia, multi alegand Finlanda, tara frontaliera cu Rusia, potrivit Human Rights Watch. „Autoritatile trebuie sa puna capat acestei persecutii religioase a credinciosilor”, a declarat Rachel Denber, responsabil pentru Europa si Asia Centrala al Human Rights Watch. „Martorii lui Iehova isi exercita pur si simplu si in mod pasnic dreptul lor la libertatea religioasa”. „Constitutia Rusiei proclama libertatea de constiinta si dreptul de a transmite altora ceea in ce cred”, a declarat Aliona Vilitkevitch. Sotul ei Anatoli a fost plasat sub arest la domiciliu si isi apteapta acum procesul. Cuplul a apelat la Curtea Suprema din Rusia si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Nu voi renunta la credinta mea, la viata mea, la principiile mele. Nu pot trai intr-un alt fel”, a spus sotia lui Anatoli.

author avatar
Tudor Borcea
2.003 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ma voi martorilor, de ce nu acordati primul ajutor bolnavilor si ai lasati acolo sa moara? Dumnezeu ne-a lasat liberi sa ajutam seamanul nu sa-l lasam sa moara. Pai Iisus nu doar daca vroia ci si daca Il vedeai sau Il atingeai te vindeca. Ce insemna sa nu vindece leprosii? Pai leprosii erau precum gunoaiele la noi S-a dus frumisel a pus mana si putregaiul s-a dus.Noi nu avem puteri miraculoase dar Salvatorul ne indruma – incercati ajutati nu stati ca boul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger