AcasăNewsMarko Bela: "Transilvania este proprietatea noastra, a tuturor, romani si maghiari!"

Marko Bela: „Transilvania este proprietatea noastra, a tuturor, romani si maghiari!”

Marko Bela

Vicepremierul Marko Bela a declarat, joi, la Targu Mures, ca Transilvania este proprietatea tuturor, a celor care traiesc in aceasta zona, iar romanii si maghiarii trebuie sa aiba aceleasi drepturi, inclusiv in ceea ce priveste invatamantul.

Marko Bela

Vicepremierul Marko Bela a declarat in fata a aproximativ 3.000 de persoane stranse la statuia Secuilor Martiri din Targu Mures, pentru a sarbatori Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ca maghiarii nu sunt „chiriasi” in municipiu.”Au trecut 164 de ani de la Revolutia ungara de la 1848 si de atunci a trebuit, din nou si din nou, sa luptam pentru libertate. Astazi, mai trebuie sa luptam pentru invatamant in limba materna. Sa avem scolile noastre, sa avem sectii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie, pentru ca medicul sa poata vorbi in limba maghiara cu pacientul. Unii au obosit sa lupte, iar altii au zis ca nu mai are rost sa luptam. Mesajul nostru, al celor care am ales sa ramanem aici, sa traim si sa muncim aici, al celor care mai avem credinta este ca trebuie sa luptam pentru drepturile noastre. Nu pot sa ne faca sa tacem, nu suntem chiriasi in orasul nostru”, a spus Marko Bela.

El a adaugat ca reprezentantii UDMR sunt la Bucuresti nu ca sa taca, ci sa ajute si vor ca tara sa mearga inainte si sa iesim din criza, pentru ca acesta este „interesul maghiarilor si romanilor, deopotriva”.

„Dar nu e de ajuns sa colaboram, ne asumam coalitia pentru guvernarea tarii numai daca aceasta colaborare este reciproca. Numai asa mergem mai departe in coalitie, daca interesele maghiarilor sunt respectate, pentru ca ele nu stirbesc drepturile romanilor. Noi putem actiona independent, sa luam decizii in legatura cu invatamantul in limba maghiara. Nu avem nevoie de paznici. Acum, de 15 martie, trebuie sa ne amintim ca prin divizarea noastra nu se intampla nimic, numai impreuna putem face ceva. Numai atunci vom fi puternici daca suntem uniti. Noi respectam trecutul, prezentul si viitorul altora si ne asteptam la acelasi lucru si din partea acestora”, a spus Marko.

Ulterior, Marko Bela a afirmat in fata presei ca romanii si maghiarii trebuie sa aiba aceleasi drepturi, inclusiv in ceea ce priveste invatamantul, intrucat „drepturile acordate maghiarilor nu priveaza de niciun drept cealalta comunitate”.

„1848 are, in general, mesajul libertatii, egalitatii si fraternitatii. De data aceasta este vorba despre Revolutia ungara, despre libertatea maghiarilor de atunci. Dar eu cred ca acest mesaj este de actualitate si astazi, mai ales in sensul ca nu putem fi liberi daca in jurul nostru nu sunt toate natiunile si toate popoarele libere. Cei din 1848 au inteles acest lucru si au luptat impreuna, de fapt, pentru ideea de libertate. Si astazi, cand iarasi apar, din nou si din nou, controverse legate de drepturile diferitelor comunitati, legate de dreptul de a invata in limba materna, pentru mine mesajul cel mai important este ca drepturile acordate, de exemplu, maghiarilor nu priveaza de niciun drept cealalta comunitate, dimpotriva, dupa parerea mea, intareste sentimentul de colaborare si solidaritate. Si aici, in Targu Mures, bineinteles ca ma refer in acest moment si la problema Universitatii de Medicina si Farmacie. Daca maghiarii vor reusi sa aiba propriile structuri de decizie in cadrul universitatii, acest lucru nu saraceste romanii care lucreaza sau invata la aceeasi universitate, dimpotriva”, a spus Marko Bela.

El a adaugat ca isi mentine declaratia conform careia maghiarii nu sunt chiriasi in Transilvania, ci „coproprietari”, alaturi de romani si de toti cei care locuiesc aici.

„Eu cred ca Transilvania este proprietatea noastra, a tuturor, a celor care traim aici in aceasta zona – si romani, si maghiari, si toti care sunt locuitorii acestui pamant. Si dumneavoastra, la fel, sunteti coproprietari. Suntem in Ardeal, egali, suntem coproprietari pe acest pamant cu totii si romanii si maghiarii, repet, trebuie sa avem aceleasi drepturi, inclusiv in ceea ce priveste invatamantul”, a spus Marko Bela.El a precizat ca problema UMF nu a aparut de cateva zile, in context electoral, ci dureaza de mai bine de jumatate de an.Marko Bela a aratat ca a apreciat pozitia pe tema UMF a presedintelui Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, insa nu este de acord cu declaratia acesteia, ca UDMR trebuia sa se bata pentru problema universitatii inca din toamna trecuta, cand studentii maghiari au manifestat pentru drepturile lor. „Si domnia sa si altii trebuie sa stie ca problema UMF nu a aparut de cateva zile, deci in vara anului trecut deja s-a pus problema elaborarii unei Carte care sa cuprinda dispozitiile legale, s-a pus problema constituirii departamentelor de limba maghiara in cadrul facultatilor de la UMF si de atunci incercam sa rezolvam aceasta problema. Nu de acum cateva zile, ci de mai mult de o jumatate de an, permanent incercam sa impunem o solutie. Si solutia trebuie gasita de catre cei de la universitate, de conducerea universitatii. Fostul ministru al Invatamantului i-a atentionat, a avut adrese catre universitate, le-a solicitat sa-si refaca Carta. A afirma ca de acum cateva zile, apropiindu-se alegerile, am inventat aceasta problema e absolut fals. Repet: mai mult de jumatate de an nu s-a rezolvat si de aceea s-a ajuns la o HG”, a spus el.

Vicepremierul a adaugat ca „foarte multi” spera ca dupa alegeri Legea educatiei va fi modificata si exista declaratii in acest sens, dar „sperantele” se leaga de alte aspecte, nu de dispozitiile privind invatamantul in limba materna.

„Aceste sperante nu vizeaza in primul rand dispozitiile legate de invatamantul in limba materna, ci altele, legate in general de invatamantul universitar, problema pensionarii, criterii de promovare, problema universitatilor private, sunt o serie de probleme foarte importante in lumea universitara in legatura cu care exista nemultumiri si in legatura cu care sunt sperante ca dupa alegeri legea va fi modificata”, a aratat Marko Bela.

Intrebat care ar fi, in opinia sa, solutia optima pentru UMF – infiintarea unei sectii, a unei linii sau a unei facultati in limba maghiara – Marko a spus ca, daca conducerea UMF nu doreste infiintarea de departamente (care pot face parte atat din cadrul unei linii, cat si al unei sectii de studiu – n.r.), Guvernul nu are la dispozitie decat posibilitatea infiintarii unei facultati.

„Ei (conducerea UMF Targu Mures – n.r.) puteau sa rezolve aceasta problema prin infiintarea de departamente, s-a cerut acest lucru, ca in cadrul facultatilor existente sa se infiinteze, conform legii, departamente in limba maghiara. Nu s-a facut acest lucru, Guvernul n-are alt instrument decat infiintarea unei facultati ca sa rezove aceasta problema. Amandoua solutiile sunt bune, dar Guvernul nu are alta alternativa, decat infiintarea de facultate”, a spus el.

Intrebat despre declaratia lui Mate Andras privind posibilitatea iesirii de la guvernare a UDMR daca problema UMF nu va fi rezolvata, Marko a spus ca el are incredere ca acest lucru se va intampla.

„Eu cred ca in acest moment trebuie sa avem incredere ca acest lucru se va intampla, deci se va definitiva Hotararea de Guvern, doar ne-am inteles in coalitie. E adevarat ca am avut multe discutii, avem o intelegere, impreuna am elaborat HG si trebuie sa asteptam sa treaca cele 10 zile de dezbatere, de transparenta decizionala”, a spus el.

Conform unui proiect de hotarare de Guvern, aflat in dezbatere publica timp de zece zile, Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures va avea linii cu predare in limba maghiara la specializarile Medicina, Farmacie si Asistenta medicala generala, pentru 325 de studenti, si in engleza la Medicina, pentru 50 de studenti.

Infiintarea liniilor cu predare in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures nu reprezinta un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucreaza tehnic si nu este un mediator intre partidele aflate la guvernare, a declarat, marti, premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Parlamentarii UDMR nu au participat, luni dupa-amiza, la sedintele de plen ale Camerei Deputatilor si Senatului, precizand ca au mandat in acest sens de la Kelemen Hunor si ca asteapta adoptarea hotararii de guvern privind UMF Targu Mures.

author avatar
Ciprian Purice
420 afisari

6 COMENTARII

  1. Universitatea nu poate fi a lui Marko Bella. Universitatea este a tarii noastre Romania, indiferent de dorintele (fantasmele)unor extremisti maghiari.Parafrazandu-l pe Stefan cel Mare, universitatile din Romania nu sunt ale noastre ci ale urmasilor, urmasilor, urmasilor nostri ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !

  2. Universitatea ce se doreste a fi cu limba de predare in maghiara, va avea ca absolventi persoane care vor practica medicina de regula in tara vecina Ungaria, deoarece ne cunoscand la perfectie limba si subtilitatile limbii romane, nu vor intelege mare lucru din discutiile cu bolnavii de etnie romana si ca atare actul medical va fi superficial si nu in beneficiul bolnavilor romani care nu cunosc limba maghiara. Oricum, prin infiintarea in Romania a unei universitati cu predare in limba maghiara,scutim Ungaria de a mai face eforturi pentru scolarizarea propriilor cetateni in profesia de medic, aducand astfel economii bugetului statului vecin. Exact ca in natura: cucul nu isi cloceste propriile oua ci le duce in cuibul unei alte pasari ca sa le cloceasca si sa scoata pui de cuc!

    • Domnule Georgescu,lucrurile pot fi si mai grave si anume:
      necunoasterea limbii oficiale folosite de majoritate poate duce la cazuri de malpraxis cu consecinte grave.Maghiarii nu realizeaza acest lucru si ma tem ca vor avea probleme mari.Personal mi-am sfatuit copii,ambii practica medicina de multi ani,dinainte de intrarea noastra in UE sa nu isi deschida cabinete proprii ci sa lucreze in spitale de stat sau in policlinici private ale celor din tarile respective(olanda ,spania) si in acest fel sa evite asemenea situatii ,desi ei au repetat studiile acolo si au primit si atestate de limba de la statele respective.

  3. Auzi-l pe Dl Bela ca este coproprietar cu noi ;l-as intreba pe Dl bela de cand ca nu-mi aduc aminte sa existe vre-un document notarial recent in acest sens.Daca vorbim din amintiri e posibil sa se fi strecurat vre-o greseala de interpretare,si totusi admitand aceasta coproprietate de ce udmr-ul face presiuni asupra populatiei romane su b toate formele de epurare etnica si nu numai.Dle Bela haide-ti sa fim si seriosi ca ne sta mai bine.

  4. nea lenine, mai cap de caucic cu pedale, transilvania e toata a voastra…radeti-o .transformati-o in sahara….ca doar huni sunteti

  5. Invatamintul superior in alte limbi decat cea romina nu au nici un rost.Minoritatile pot vorbi in limba lor acasa si la biserica,in rest trebue sa se exprime in limba tarii in care traiesc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger