AcasăNewsMarinar roman ucis pe nava Araevo de un bombardament al aviatiei libiene

Marinar roman ucis pe nava Araevo de un bombardament al aviatiei libiene

Doi membri ai echipajului petrolierului Araevo,  un roman (24 de ani) si un grec (29 de ani) , au fost ucisi, duminica,  in urma unui atac aerian al fortelor armate libiene, care a considerat nava ”suspecta”, in largul portului libian Derna.

Pentru Eduard, primul voiaj pe mare a fost sa fie si ultimul

Marinarul roman se numeste Eduard Curduman , era din Galati si avea numai 24 de ani, fiind la primul sau voiaj, dupa ce absolvise studiile Universitatii Maritime din Constanta. El se afla pe petrolierul Araevo (sub pavilion Liberia) impreuna cu tatal sau (Ilie Curduman, fitter), potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor, care a precizat ca zona Libia este o zona cu risc de razboi ridicat si navigatia in aceste zone este deosebit de periculoasa. Pentru zonele de razboi, salariile si asigurarile se dubleaza. Eduard urma sa revina in tara in aceasta luna. Potrivit SNL, nava nu era acoperita de un contract standard sub egida ITF (Federatia Internationala a Transportatorilor) si deocamdata nu se stie ce clauze contractuale au semnat cei doi romani.

”Suspecti” de terorism

”Un vapor suspect a fost bombardat duminica de fortele aeriene libiene”, a indicat un purtator de cuvant al comandamentului fortelor libiene, colonelul Ahmed Mesmari. El a explicat ca echipajul petrolierului nu a respectat ordinele de a se opri pentru a fi controlat inainte de a intra in portul Derna, fief al islamistilor. In urma unei rachete trase de un avion de vanatoare, au fost ranite si doua persoane, din cei 26 de membri ai echipajului. Petrolierul se afla la ancora si avea 1.600 de tone de titei in tancuri. Echipajul era format din 21 de filipinezi, trei greci si doi romani. Un roman si un grec au fost ucisi in urma atacului. ”Ordinele au fost date ca nava sa se opreasca in momentul in care s-a apropiat de portul Derna pentru a fi verificata daca nu contine arme sau munitii destinate extremistilor care controleaza orasul, dar echipajul nu le-a respectat, devenind suspecta in ochii armatei care lupta impotriva terorismului”, a detaliat colonelul Mesmari, care a spus ca Araevo urma sa ajunga la o centrala electrica dar intrase intr-o zona de conflict, schimband ruta. Tragedia s-a petrecut pe fondul conflictului dintre militiile islamiste, care controleaza portul Derna, si fortele regimului libian.

Nava  apartine armatorului grec Aegean Marine Petroleum. Grecia a condamnat in termeni fermi ”atacul aerian neprovocat si las”, in conditiile in care Araevo efectua curse regulate pentru compania de stat libiana national Oil Corporation ”fara probleme”. Dupa atac, nava si-a continuat cursul catre Tobruk, cu destinatia portul Pireu. Potrivit MAE, cand nava va ajunge in portul Pireu, reprezentantii Ambasadei Romaniei la Atena vor acorda asistenta consulara tatalui lui Eduard, pentru procedurile de repatriere a trupului neinsufletit al fiului sau.

author avatar
Tudor Borcea
174 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger