AcasăNewsMarile retrocedari - in favoarea samsarilor de case

Marile retrocedari – in favoarea samsarilor de case

Seful ANRP, George Baesu, sustine ca are lista cu numele samsarilor de case

Autoritatile au recunoscut faptul ca marile dosare de retrocedari ale proprietatilor confiscate de comunisti au fost rezolvate in special in favoarea samsarilor de case, adica a celor care au cumparat drepturile litigioase de la adevaratii proprietari.

Seful ANRP, George Baesu, sustine ca are lista cu numele samsarilor de case

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, sustine ca, in ultimii doi ani, principalii beneficiari ai retrocedarilor in valoare de zeci de milioane de euro au fost cesionarii de drepturi litigioase. „Aproape toate dosarele mari din perioada 2010 – 2011 au fost cesionate. Sunt dosare cesionate si de mai multe ori, care au avut trei-patru cesionari de-a lungul timpului”, a declarat Baesu, care sustine ca la ANRP exista date clare despre identitatea cesionarilor, iar lista va fi prezentata guvernului. Aceasta deoarece premierul Victor Ponta a anuntat ca are de gand sa taxeze castigurile realizate de acesti cesionari.

Statistica

Pana in prezent s-au dat solutii de restituire in natura doar pentru 23.382 de cazuri din cele 202.114 cereri de retrocedare. Dintre acestea, doar in 17.351 de cazuri s-au efectuat retrocedari in natura. Pe de alta parte, circa 122.150 de solicitari au fost respinse, redistribuite sau uitate prin sertarele functionarilor.

Modificari ale legii

Autoritatile au anuntat anul trecut ca vor sa modifice legea din domeniu, iar printre propuneri se numara:

–         limitarea despagubirilor la 15% din valoarea reala a bunului,

–         plata esalonata pe o perioada de10-12 ani,

–         eliminarea retrocedarilor in natura.

Intrucat retrocedarea sub forma de despagubiri s-ar ridica la fabuloasa valoare de 16 miliarde de euro, Ponta a anuntat ca se vor relua  retrocedarile in natura. Aceasta este o veste buna in special pentru cesionari, care, taxati sau nu, isi vor rotunji averile pe seama fostilor proprietari.

author avatar
Arpad Dobre
293 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger