AcasăNewsMarile companii, in ghearele operatiunii Iceberg

Marile companii, in ghearele operatiunii Iceberg

ANAF demareaza o actiune de verificare fiscala a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economica din Romania, printre cele mai importante tinte fiind si combaterea fenomenului externalizarii profitului. In sfarsit, o buna ocazie ca Fiscul sa-i scuture pe negustorii dibaci ai multinationalelor lacome care zburda de ani de zile prin tara noastra, iau zeci de miliarde profit si intorc doar maruntis.

Operatiunea „Iceberg” se va desfasura pe intreaga durata a anului 2019 si presupune intensificarea controalelor si eficientizarea derularii acestora la companiile mari, cu scopul mentinerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfasoara activitati in Romania”. Printre principalele directii de actiune ale ANAF mai sunt “verificarea manierei in care companiile mari gestioneaza relatiile economice intre companii din grupul din care fac parte.” In plus, Fiscul vrea sa destructureze lanturile tranzactionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin identificarea fraudelor fiscale cu implicatii semnificative asupra bugetului statului , se arata in comunicat. Operatiunea Fiscului vine dupa ce ANPC a anuntat amenzi in functie de cifra de afaceri, vizate fiind hipermarketurile, dar sunt luate in vizor in special bancile care includ in contracte clauze abuzive, de pilda, numarul aberant de comisioane.

Cat mai acceptam sa fim colonia corporatiilor multinationale ?

Degeaba a fost ocarat Dragnea cand a spus ca multinationalele si bancile sa plateasca taxele in Romania, nu in paradisuri fiscale, caci se vede treaba ca si Uniunea Europeana s-a inspirat din “taxa pe lacomie”, chiar daca ne tot arata cu degetul pe la Bruxelles. “Actul legislativ european urmareste ca multinationalele care activeaza in statele UE sa nu mai poata ocoli impozitarea profiturilor reale realizate in tarile unde-si deruleaza afacerile”, sunt spusele Consiliului UE, nu ale presedintelui PSD. Daca tot se pomeneste de profituri, nu mai  este un secret pentru nimeni ca multinationalele le au chiar nesimtite, dar platesc impozite scandalos de mici, in buzunarele statului ajung doar 16%. Indiferent de afaceri, de la retail, telecomunicatii, electronice, energie etc, toti sunt „saraci” miliardari, cum ar veni, fac profituri colosale, si asta platind cele mai mici salarii din UE, iar grosul de duce in afara Romaniei. Aici suntem, asta e profilul business-ului acestor companii care au acaparat piata romaneasca in proportie de peste 80 la suta. ANAF s-a inhamat la un razboi mare, cu multinationalele nu poti negocia, dar „Iceberg” poate acum sa arate cum le zboara banii in afara tarii.

author avatar
Andrei Coman
1.275 afisari

4 COMENTARII

  1. In general la firmele private din Romania exista salarii de mizerie, cei de la guvernare ar trebuie să crească semnificativ salariul minim brut, la cel puțin 3000 de lei, pentru că salariile actuale nu sunt suficiente nici pentru asigurarea nevoilor de subzistență. In plus, forțarea personalului sa lucreze cel puțin două ore suplimentare neplătite zilnic este omniprezenta la firmele private din Romania. Practic vorbim de sclavagism modern. Poate guvernarea actuala ia măsuri reale pentru protejarea angajaților români din privat, nu doar mimează preocuparea că până acum!

  2. Sa vedeți numa câte portavioane ne facem. Ne facem portavionul Basarabia pe Marea Neagra. Portavionul Tisa pe Dunere. Și portavionul Cernăuț pe CDMN.

  3. Pina nu vad concret rezultate nu cred NIMIC! ANAF tot la micile pravalii va navali si-i va amenda pe buticari ca si pina acum ! De 30 de ani numai asta face! Citesc aici in National ca ANAF va face controale in portul Constanta pt. a verifica importatorii daca au declarat pretul real al produselor etc.Peste 50% din importuri se fac in alte tari UE!Adica vama si plata TVA. Acum se vor face probabil 80%! spre 100%!Am vb. cu un importator din China si mi-a zis ca face vama in Italia sau in Ungaria! Motivul? Sa evite stresul controlorilor securistilor de la ANAF,si o suma mai mica platita pt. vama si TVA ! Persoana numita sefa la ANAF are experienta de simpla contabila, e prea mare caciula pentru ea! Teodorovici declara ca sa vada din ce motive 50% din importuri se fac in UE si nu in Romania ,ca sa regleze aceste lucruri.Adica sa se faca mai multe in Romania. Acum vad ca prin ceea ce face vrea sa se faca 100% vama in UE in afara Romaniei,la importurile realizate de firmele care au activitate in Romania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger