AcasăNewsMarea Britanie ramane in UE

Marea Britanie ramane in UE

Brexit, un “divort” schizofrenic cu ochii pe o himera

O telenovela obositoare:  dupa ore de negocieri dificile cu premierul britanic Theresa May, liderii Uniunii Europene accepta amanarea Brexit pana pe data de 31 octombrie 2019. „Aceasta inseamna sase luni in plus pentru ca Regatul Unit sa gaseasca ca mai buna solutie”, spune Donald Tusk, care avertizeaza Marea Britanie sa nu “iroseasca” acest timp.

Brexit un divort schizofrenic cu ochii pe o himera

Aceasta “extindere flexibila nu poate fi un mijloc de a slabi functionarea normala a Uniunii si institutiilor sale. Daca Regatul Unit mai este membru al UE la 23-26 mai si nu a ratificat acordul de retragere pana la 22 mai 2019, trebuie sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Daca nu indeplineste aceasta obligatie, iesirea (Regatului Unit) va avea loc la 1 iunie 2019, iar acordul de retragere nu poate fi renegociat”, a concluzionat Consiliul European.“Cel mai bun compromis posibil”, a declarat presedintele francez, Emmanuel Macron, care  salutata acordul celor 27 de la Bruxelles, desi  a amenintat ca “orice amanare dincolo de 30 iunie ar pune in primejdie UE si nu ar trebui sa ajungem la asta”. Liderul de la Elysee spune ca „31 octombrie ne protejeaza,  este o data cheie, inainte de instalarea unei noi Comisii Europene”, dar are o politica nuantata privind alegerile europene de la 26 mai –  “o decizie care apartine britanicilor, dar ar fi bizar sa faci asta organizand in acelasi timp Brexitul”. Un subiect complicat, „Regatul Unit va lua parte la alegeri sau va trebui sa iasa la 1 iunie fara acord”, a avertizat premierul irlandez  Leo Varadkar,in timp politicienii UE sustin ca participarea UK la scrutin „este cruciala” (A. Merkel), pentru ca „nu poti fi pe jumatate inauntru, pe jumatate in afara”(premierul luxemburghez Xavier Bettel). Oricum, cancelarul Germaniei s-a pronuntat  pentru  noua amanare Brexit, spre deosebire de politica diametral opusa  a Parisului care a ridicat cele mai serioase obiectii, starnind noi incertidudini. „Comportamentul lor este enervant, doar pentru a se arata in postura de cat de importanti si puternici sunt”, a spus un diplomat al UE.

Theresa May, o papusa pe sarma

In pofida noii amanari a Brexitului, May sustine ca  Regatul Unit inca poate parasi Uniunea Europeana la 22 mai, tot spera la o “intelegere acum” , desi deputatii britanici i-au respins pana acum de trei ori acordul de „divort” pe care chiar  ea l-a incheiat cu Bruxellesul. „Cred in continuare ca trebuie sa parasim UE, cu un acord, cat mai curand posibil. Aceasta inseamna ca daca vom reusi sa adoptam o intelegere in primele trei saptamani ale lunii mai, nu va mai trebui sa participam la alegerile europarlamentare si vom parasi UE in mod oficial pe 1 iunie”,declara  premierul. De speriat sunt si afirmatiile lui Donald Tusk, presedintele Consiliului European nu exclude, atentie, o prelungire a procesului Brexit, mai pe romaneste o noua amanare pe care liderii UE ar pute fi nevoiti sa o accepte in luna noiembrie. Nu e exclus, Marea Britanie – cu politicieni orgoliosi, frustrati si orbi , buni sa macine vorbe  goale in Parlament – nu se poate decide daca  ratifica acordul de retragere si pleaca, sau revoca Brexitul.

Europa, de ce esti atat de dura cu Londra?

O soparla baga si Donald Trump, presedintele american critica Uniunea Europeana la finalul summitului tensionat de la Bruxelles, dar in stilul sau, pe Twitter: “Pacat ca Uniunea Europeana este atat de dura fata de Regatul Unit si fata de Brexit”. De fapt un pretext pentru a ajunge la oile lui, adica razboiul comercial in curs de desfasurare intre Washington si o  UE care „este de asemenea un un partener brutal cu Statele Unite, aceasta insa se va schimba”. Trump a amenintat marti ca va impune taxe de 11 miliarde de dolari asupra importurilor europene ca represalii la subventiile acordate companiei aeriene Airbus, tensionand  brusc un conflict de zece ani.

author avatar
Andrei Coman
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger