AcasăNewsMarca germana, unica supravietuitoare a disparitiei euro

Marca germana, unica supravietuitoare a disparitiei euro

Tot mai multi economisti „chibiteaza” la meciul dintre euro si dolar, iar analistii bancii japoneze Nomura sustin ca, in cazul disparitiei bruste a euro, mai toate monedele nationale ale statelor europene s-ar prabusi fata de dolar. Toate, cu exceptia marcii germane.

Multi germani ofteaza dupa „Clara Schumann” (portretul de pe bancnota de 100 de marci) si ar renunta imediat la euro

Organizatia britanica Policy Exchange a selectat recent cinci finalisti din randul celor chemati sa vina cu o solutie economica fezabila, in cazul disparitiei monedei unice. Printre acestia se numara si analistii bancii japoneze Nomura, care prevad un viitor pesimist, chiar dramatic, in cazul in care statele zonei euro revin la monedele lor nationale. Luand ca etalon de comparatie dolarul american,  adica revenind practic la starea „naturala” a finantelor mondiale inainte de aparitia euro, analistii sustin ca intr-un interval de cinci ani de la ipotetica disparitie a euro, unele monede nationale vor cunoaste o depreciere abrupta. Drahma greceasca, de exemplu, ar pierde aproape 60% din valoare, urmata de escudo-ul portughez, devalorizat cu aproape 50%, si de  peseta spaniola, depreciata cu peste 35%. Singura castigatoare va fi marca germana, care va inregistra un plus de 1,3% fata de dolar, chiar si dupa cinci ani de la disparitia euro.

Fed-ul ataca din nou moneda unica

Federal Reserve (Fed) din SUA, care se lupta permanent cu euro de la aparitia acesteia, a mai batut un cui in „cosciugul” monedei unice. Fed a anuntat marti ca nu intentioneaza sa infuzeze capital pentru cumpararea de actiuni de pe piata secundara, inclusiv pentru cele denominate in euro. Urmarea? Moneda unica s-a depreciat imediat, concomitent cu dolarul american, numai ca SUA nu-si face probleme, deoarece are alte parghii pentru controlarea finantelor sale, inclusiv prin tiparirea suplimentara de bani.

author avatar
Arpad Dobre
1.927 afisari

4 COMENTARII

  1. Personal, consider ca lira sterlina este cea mai puternica moneda. Altfel, Marea Britanie ar fi adoptat moneda euro. Faptul ca au pastrat lira denota puterea acestei monede. Marca germana nu mai e ce-a fost acum aproximatv 10-15 ani.

  2. Sunt de acord cu tine Ionela , lira sterlina este cea mai puternica si mai scumpa moneda

  3. Bravo lor ca le merge mintea si stiu ce au de facut! Noi suntem tot timpul la mila altora si facem doar ce ne spun altii!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger